Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přelom: Saúdky začnou řídit pro Uber. Ještě před rokem nesměly na volant ani pomyslet

Autor: Darina Jíchová - 
11. ledna 2018
12:33

Přepravní společnosti Uber a Careem v Saúdské Arábii oznámily, že najímají řidičky. Jejich prohlášení přišlo pár měsíců poté, co král Salmán udělil ženám povolení řídit automobil. Nový výnos vejde v platnost v červnu 2018, až dosud měly Saúdky v kontroverzní zemi řízení zakázáno.

Podle posledních statistik tvoří ženy 80 % zákazníků Uberu, u konkurečního Careemu pak 70 %. Až dosud byly tyto taxi aplikace jedinou možností, jak se ženy mohly pohybovat po království bez muže nebo otce. V současné době jsou všichni řidiči pracující u společností muži a jezdí ve svých soukromých automobilech. Nicméně když se firmy dozvěděly, že královský palác umožnil ženám řídit, rozhodly se najmout ženy.

Uber versus Careem

Vedení pro ně připravilo speciální program, školení i automobily. Stovky Saúdek se již programu zúčastnily a hlásí se stále další. Ženy dochází na 90minutové instruktáže, které probíhají v Rijádu, Džiddě a Al-Khubaru. První várka byla složená z těch, které si pořídily řidičák v zahraničí.

V Careemu vedou kurzy ženy, které ve společnosti již nějakou dobu pracují, většinou v administrativě. Ani jedna ze společností ještě nemá kvalifikované řidičky. V programu se ženy učí pravidlům silničního provozu i to, jak se chovat k zákazníkům a jak zvládat krizové situace. Careem obdržel již tisíce aplikací.

Hlásí se tisíce žen

„Přihlášky začaly chodit od chvíle, kdy jsme oznámili, že ženy uvítáme do našeho řidičského kolektivu,“ uvedl spoluzakladatel firmy Careem Abdulláh Elyas. Ženy, které již absolvovaly seminář, na jeho konci obdrží certifikát. Ten jim garantuje místo řidičky, do zaměstnání budou moct nastoupit, až výnos povolující řízení nabyde platnosti, oznámil PR manažer Murtadha Alalawi.

Uber pro své nové zaměstnankyně přichystal mobilní stanice, kde mohou podat svoji přihlášku a následně se tam účastnit tréninku. Obdobné podmínky fungují už několik let i pro muže. Uber tzv. „Green Lights Hubs“ využívá po celém světě. „Jsme připraveni jim poskytnout veškeré dokumenty, tréninky a školení, dokonce i autoškolu a auta,“ uvedl Zeid Hreiš, manažer společnosti pro Saúdskou Arábii.

Pozor na kulturní zvyklosti

Očekává se, že v červnu se do ulic vydá zhruba 10 tisíc řidiček, Careem jich chce ale najmout mnohem více. „Ženy nám pomohou zajistit lepší služby pro Saúdky, které chtějí cestovat, ale odmítají mužského řidiče,“ řekl Elyas. „Tímto krokem poskytneme alespoň částečnou svobodu další části společnosti, která byla až dosud v izolaci,“ dodal.

Obě společnosti by ale měly jednat s velkou opatrností, saúdská společnost je stále velmi citlivá, co se otázky kontaktu mezi svobodnými muži a ženami týče. Careem to vyřešil tak, že řidičkám nabídl vozit buďto pouze ženy, nebo ženy a rodiny. Firma jim poskytne i ochranu osobních údajů a telefonního čísla. Tato bezpečnostní opatření ujistila Amani Alawwamiovou (28) v jejím rozhodnutí podat si přihlášku do Careemu.

Ženy ženám

„Prvním podnětem u mě byla touha řídit,“ řekla Alawwamiová. „Víte, jako žena v Saúdské Arábii potřebuji i k nejmenším věcem svolení muže. Navíc taxi služby ani jiné přepravní společnosti v mém městě nefungují,“ dále se svěřila s tím, že řidičák si udělala během studií ve Spojených arabských emirátech. Dodala, že její manžel ani zbytek její rodiny nikdy nebyl proti tomu, aby ženy mohly řídit.

Královský výnos je sám o sobě obrovským posunem kupředu a součást Vize 2030 – rozvojového programu, který představil korunní princ Mohamed bin Salmán a jeho strana. Zákon by měl také zlepšit ekonomickou situaci země a snížit nezaměstnanost, která se nyní pohybuje na hranici 13 %.

Stejná pravidla pro všechny

Pro nové řidičky budou platit stejná pravidla jako pro muže. Věková hranice je nejméně 20 let, podmínkou je složení zkoušky před dopravním inspektorem. Ženy si mohou udělat řidičák na motorku, auto, autobus a další vozidla. Stejně jako muži i ony musí povinně dodržovat všechny předpisy a jejich porušení se bude trestat stejnými tresty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi