Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policie dopadla mafiánského bosse. Identifikovala ho podle tetování

Autor: Darina Jíchová - 
12. ledna 2018
06:10

Bývalý mafiánský boss japonské zločinecké organizace Jakuza byl po 15 letech na útěku zatčen v Thajsku. K jeho dopadení vedly fotografie, které se objevily na internetu. K identifikaci Japonce Šigeharua Širaie (74) stačily policii fotky jeho těla s tetováním a chybějícím malíčkem. Informoval o tom deník The Guardian.

Širai byl zadržen, když nakupoval na trhu v thajském městě Lop Buri. Japonské úřady po něm pátrají od roku 2003, podle všech důkazů se podílel na přestřelce, při které byl zabit jeho sok v rámci Jakuzy. Po vydání zatykače uprchl do Thajska, kde se oženil. Širai se vzdal vazeb na mafii a odešel do zločineckého důchodu.

Policie by ho nejspíš nikdy nenašla, kdyby místní obyvatelé nesdíleli fotky Širaje, jak venku hraje dámu. Pak už bylo snadné rozeznat jeho tetování a chybějící malíček. O prst přišel, když se provinil proti pravidlům organizace. Jedná se o tradiční trest Jakuzy.

Fotografie měla na sociálních sítích přes 10 tisíc sdílení a upoutala pozornost japonské policie, která ihned kontaktovala své thajské kolegy. „Zadržený přiznal, že byl vůdce gangu Kodokai, který spadá pod Jakuzu,“ uvedl mluvčí thajské policie. Širai je obviněn z vraždy svého rivala, sedm jeho kumpánů již bylo dopadeno a odsouzeno. Nejnižší udělený trest byl při jejich procesu 12 let vězení, nejvyšší pak 17 let.

Obvinění z vraždy Širaj popírá

„Podezřelý se k vraždě nedoznal, ale uvedl, že oběť znal a že ho zastrašoval a šikanoval,“ řekl policejní mluvčí. Během svého pobytu v Thajsku si vybudoval nový klidný život v ústraní. Během 15 let ho párkrát navštívilo několik Japonců. Policie se domnívá, že mu přivezli peníze.

Jelikož Širaj u sebe neměl pas ani vízum, policie ho zatknula za nelegální pobyt v zemi. Muž bude deportován do Japonska, kde ho čeká soud.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi