Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

4 známky toho, že to s alkoholem přeháníte! Otestujte se

  • 14. ledna 2018 | 06:00

    Kdybyste se mě zeptali, jak jsem na tom s pitím, řekla bych, že ho miluju! Díky alkoholu jsem víc v pohodě, jsem zábavnější a nemám žádné starosti. A tak to máte možná i vy! Ale ta hranice mezi užíváním si alkoholu a neschopnosti bez něj být, je možná tenčí, než si myslíte! Nepřeháníme to už trošku?

  • Jakmile začnete, neumíte přestat!

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Většina lidí umí začít a skončit s pitím, kdykoliv se jim zachce. Pokud se rozhodnou, že si k večeři dají jednu skleničku, skutečně to dodrží! Podle ředitele americké nadace pro léčbu závislých Roberta Poznanoviche, kterého citoval web Women's Health, mají ti, kteří pití neumí kontrolovat, problém. V zámoří přibývá žen závislých na alkoholu a stejný problém pozorují odborníci  v Česku. Na rozdíl od mužů často pijí tajně a samy, a proto ani jejich okolí nemusí dlouho nic tušit.

    Pokud se vlastní vůlí neumíte rozhodnout, kdy začít a kdy skončit s pitím, možná jste závislí na alkoholu. „Posledním stadiem před závislostí je moment, kdy se sice umíte rozhodnout, kdy začít s pitím, ale už neumíte skončit,“ říká Poznanovich. S první skleničkou tedy umíte počkat až do večeře, ale pak si hned dáte další, pak ještě jednu a ještě ... Takhle nějak se může rozvíjet alkoholismus

  • Popíjíte sami

    Víno
    Autor: shutterstock.com

    To, že si sami při odpočinku dopřejete skleničku vína, nemusí ještě nic znamenat. Ale buďte opatrní, varuje Poznanovich. Pokud se přistihnete, že se z vašeho odpočívání se skleničkou v ruce stala docela běžná věc, měli byste zvážit, jestli nepotřebujete pomoc. Další náznaky, které by vás měly na případný problém upozornit, jsou, pokud se s pitím schováváte, tajíte ho, rychle vyléváte skleničku, když slyšíte klíče v zámku, nebo skrýváte alkohol v čaji či limonádě. Všechny tyto kroky totiž naznačují, že máte možná k alkoholu nezdravý vztah.

    Jak odpočívají celebrity?

    Video se připravuje ...
    Jak relaxují oblíbení herci seriálu Ulice? Někdo v přírodě, jiný v kavárně. • VIDEO: Michaela Nováková

  • Pijete, abyste se cítili dobře

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Neumíte jít mezi přátele, rodinu nebo do společnosti, aniž byste si pochutnali na dobré skleničce vína nebo i něčeho tvrdšího? A následně se kvůli svému chování cítíte provinile, naštvaně nebo podrážděně? Toto jsou dva signály, které by vám měly naznačit, že to s alkoholem trošku přeháníte.

    „Lidé s alkoholovou závislostí bývají obvykle často podráždění nebo náladoví. Je to proto, že se kvůli svým zlozvykům cítí provinilí a nesnáší, když na ně někdo upozorňuje,“ říká Poznanovich. Když vám vaši přátelé, kolegové nebo známí naznačí, že byste měli zpomalit, zkuste se nad svým chováním zamyslet. A pokud vás jejich poznámka rozzlobí nebo urazí, zamyslete se nad tím proč?

  • Pořád se vymlouváte

    Autor: istock.com

    Dobře se mi díky tomu usíná. Když mám starosti, díky troše vína se konečně uvolním a vypnu. Pokud si pití máte potřebu ospravedlňovat, možná ze sklenky usrkáváte víc, než je skutečně potřeba. Zastavte se a zamyslete se, jestli skutečně potřebujete tyto výmluvy a jestli jsou pravdivé. Jedině tak zjistíte, jestli nepotřebujete odbornou pomoc.

  • Co s tím?

    Víno
    Autor: shutterstock.com

    Mnoho lidí si myslí, že lidé si své problémy uvědomí v momentě, kdy spadnou až na dno a pořádně si natlučou nos. To je omyl! Poznanovich varuje: „Závislost je chronická nemoc, která postihuje mozek. Čím dřív se podchytí, tím lépe se léčí.“

    Pokud máte podezření, že by vás alkohol mohl přitahovat více, než je zdrávo, zajděte ke svému obvodnímu lékaři nebo na jednu z blízkých protialkoholních poraden. Odborná terapie vám pomůže probádat svou historii, život a přijít na možný problém, který zapříčiňuje vaše přílišné obracení se k alkoholu.

    „Pokud zjistíte, že jste na alkoholu závislí, a podaří se vám této závislosti zbavit, nikdy byste už neměli pít ani malý doušek alkoholu,“ radí Robert Poznanovich. Nebezpečí, že se pro vás alkohol stane opět nekontrolovatelným, je velice velké.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...