Poprvé se do lekcí pro dobrou věc pustila už před lety. Přes to všechno nikdy z benefičních cvičení neudělala nadaci. „Je to spíš pobídka k dobrému záměru, vyživená pocitem vděčnosti životu a vědomím, že mohu něco dobrého sdílet s druhými. Beru to jako přirozenou věc,“ vysvětluje Bára.

Kdybych uměla bruslit…

Umíte mluvit, máte zajímavé schopnosti nebo silnou zkušenost? Zkuste to použít tak, aby to bylo k užitku nejen vám, ale i lidem kolem.  Kdybych uměla skvěle bruslit, asi bych se snažila tenhle talent a radost zprostředkovávat. Já se věnuji léta józe a jejímu terapeutickému aspektu, a tak se snažím sdílet to, co dovedu,“ vypráví s pokorou cvičitelka jógy.

Jóga pro dobrou věc ale není jen Bářin projekt. „Nesmírně mě těší, že můj malý osobní projekt není první v řadě a zdaleka není ani ojedinělý,“ těší se. Teď na popud své kolegyně a kamarádky uspořádala sbírku pro organizaci Patron dětí. „Různé jógové akce pro dobrou věc se dějí neustále a nezávisle na mém projektu, pořádají je studia i jednotlivci.“

Slyšet jste mohli například o Prague Spirit Festival, který loni uspořádal velkou sbírku pro holčičku se spinální svalovou atrofií. V loňském roce také proběhl malý festival zaměřený na pomoc naší kolegyni a kamarádce Báře Haráčové, která se momentálně léčí z rakoviny prsu, na který navázalo několik studií organizací lekce s cílem pomoci. Je vidět, že jógový svět je protkán lidmi, kteří mají chuť pomáhat.

Video
Video se připravuje ...

Bára lednovou benefiční lekcí podpořila malého Františka Eva Fornálová

Vděk k životu

Roky dobročinných lekcí jógy jí snad ani nic nevzalo, naopak. „Zesílil se u mě pocit vděčnosti za život a cestu, po které skrz něj jdu. Tahle forma práce s lidmi, myslím, přirozeně rozvíjí empatii, vnímání sounáležitosti a určitou pokoru,“ vysvětluje s úsměvem, že i když zrovna nepořádá dobročinnou jógu, pomáhá lidem k fyzické i duševní rovnováze. 

„Stále mě překvapuje, jak málo někdy stačí k vytvoření silné zkušenosti, ze které dokáže lidská duše následně čerpat. Byla bych moc ráda, kdyby podobný vnitřní projekt pro dobrou věc s občasnými vnějšími výstupy měl každý člověk, bez ohledu na to, čemu se v životě věnuje,“ říká na konec.

Příspěvek na pomoc Františkovi

Lednovou lekci dobročinné jógy věnovala na pomoc čtyřletému chlapečkovi Františkovi, který je po dětské mozkové obrně. „Trpí svalovou hypotomií a je částečně mentálně retardovaný. A aby toho nebylo málo, maminka Františka se rozhodla, že se o něj nebude starat. Takže žije s tatínkem na horách,“ popisovala příběh chlapečka, kterému výtěžek pomůže v placení rehabilitací, které pojišťovna nehradí v plné výši.

V případě, že byste měli chuť chlapečka podpořit, můžete přispět na konto nadace Patron dětí, která Františka zastupuje. Číslo účtu na podporu všech je 57574646/0600. Pokud chcete podpořit jen Františka, je třeba do poznámek uvést heslo: rehabilitaceprofrantiska O celém příběhu a další možné podpoře Františka si můžete přečíst tady.

Fotogalerie
11 fotografií