Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pro starostu Londýna si přišli s šibenicí. Khan: „Stabilní géniové“

Autor: mah - 
14. ledna 2018
16:47

Londýnský starosta Sadiq Khan musel v sobotu čelit nezvyklému protestu. Jeho řeč na půdě Fabian society přerušila skupina protiislámských nacionalistů, kteří do sálu přivezli atrapu šibenice a požadovali starostovo zatčení. Provinil se podle nich tyranií, zradou a nerespektováním amerického prezidenta Donalda Trumpa. Protestující ale nebyli úspěšní a ze sálu je vyvedli ti samí důstojníci, které žádali o starostovo zatčení. O sobotním londýnském incidentu informoval server Washington post.

Nacionalistická skupina do centra Londýna dorazila i s šibenicí, kterou si podomácku vyrobila doma. Podle jejích slov se měl první londýnský starosta provinit zradou, tyranstvím a nerespektováním amerického prezidenta. Khan totiž patřil k Britům, kteří hlasitě uvítali slova Donalda Trumpa, který odmítl navštívit Londýn u příležitosti otevření nové americké ambasády.

K incidentu došlo v sobotu na půdě the Fabian Society. Khan měl na akci levicového think tanku pronést krátkou řeč. V té podle svého příspěvku na Twitteru zdůraznil, že není možné dopustit, aby Británii ovládlo populistické a protifeministické smýšlení.

Začátek jeho proslovu ale narušila skupina mužů, kterou vedl Davey Russell. Ti ukázali svou improvizovanou šibenici, kterou ozdobili černou vlajkou s drakem a nápisem „Bereme si zpět kontrolu“. Russell svou skupinu představil jako Pendragons, jeden z reportérů ITV ho však identifikoval jako jednu z vůdčích postav Anglické obranné ligy, což je extrémně pravicová organizace. Sám Russell pak uvádí protiislámský rozhlasový pořad, jehož redakce byla před několika lety prohledána policií.

Extremista: Khan by se měl držet dál od státní politiky

Russell reportérům oznámil, že věří, že právo je na jeho straně. Londýnský starosta Khan podle něj spolupracuje s teroristy, které chrání před zákonem. Dodal, že Khan podle něj nemá nárok na to, aby kritizoval Trumpa. „Měl by se držet stranou státních záležitostí a všímat si, co se děje v Londýně,“ prohlásil Russell.

Když muži přišli do sálu, starosta Khan se akorát chystal ujmout slova. Stihl ale pouze poděkovat předchozímu řečníkovi, než ho vetřelci přerušili. „Dámy a pánové, přišli jsme, abychom bez násilí a narušení pořádku zatkli dále jmenované,“ prohlásil Russell. Zatčenými osobami měl být právě starosta Khan, poslankyně Kate Greenová, která události předsedala a další dva řečníci.

Extremisté chtěli starostu obvinit na základě dokumentu ze 13. století

Greenová na vyrušení reagovala žádostí k ochrance, aby muže vyvedla. Ti se napřed snažili odvolat na to, že pokud by se je ochranka pokusila vyvést násilím, čelila by obvinění z napadení. Následně ale z důvodů, proč by měli zůstat v sále, slevili. „Máme zaplacené vstupenky… Chceme zpátky peníze za vstup,“ bránil se dále Russel.

Následně vyzval obecenstvo, aby nepropadalo panice. Dodal, že na cestě je policie, kterou zavolal, aby starostu Khana zatkla. Na dotaz přítomných reportérů, na základě jakých zákonů by měl být starosta zatčen, Russell odpověděl citováním Magna Carty, právním dokumentem ze začátku 13. století, který omezoval pravomoci anglických panovníků.

Údajně přivolaná policie ale nedorazila ani po deseti minutách, během kterých došlo k dalšímu incidentu. Jeden z Russellových pomocníků přišel ke stolu, kde seděl londýnský starosta Khan a ukázal mu americkou vlajku, kterou držel obráceně. „Pane starosto, v Británii žijí miliony lidí, kteří podporují Donalda Trumpa,“ sdělil Khanovi. Muž následně americkou vlajku, kterou stále držel obráceně, ukázal i přítomným televizním kamerám.

Khan pauzu využil ke čtení novin, následně vetřelce označil za „ velmi stabilní génie

Londýnského starostu ale celá situace příliš nevzrušila. Podle reportérů televize Sky News si většinu patnáctiminutového čekání na svůj proslov krátil čtením novin. Po patnácti minutách Russell s nadšením oznámil, že policie konečně dorazila. Její postup byl ale jiný, než v jaký pravicový extremista doufal.

„Musím vás poprosit, abyste okamžitě odešli,“ přišel Russellovi oznámit policista. Russell mu předal svou písemnou stížnost, ve které podle reportérů mimo jiné citoval i zákon o korunovační přísaze ze sedmnáctého století.

Poté, co byla Russellova skupina vyvedena ze sálu, se Sadiq Khan vrátil ke své původní řeči. Neodpustil si však další poznámku na účet narušitelů i amerického prezidenta. „Jsem velmi rád, že zde mohu mluvit, navzdory krátkému narušení těmi, které by možná někdo označil za velmi stabilní génie,“ rýpnul si do nedávných rozhořčených výroků Donalda Trumpa, který tak reagoval na vydání nelichotivé knihy o své osobě.