Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jakub (19) brutálně ubodal svojí babičku (†60): Za vraždu si odpyká 17 let!

Autor: ČTK - 
16. ledna 2018
12:00

Devatenáctiletý Jakub Ševčík stráví 17 let ve vězení za brutální vraždu a následné okradení své babičky. Pražský vrchní soud dnes zamítl odvolání, v němž se mladík domáhal nižšího trestu. Verdikt je tedy pravomocný. Ševčík svou příbuznou předloni utloukl v Dubí na Teplicku lahvemi s alkoholem a zasadil jí stovku ran nožem. Tělo pak ukryl pod hromadou dek a oblečení.

„Je to sice přísný trest, nikoliv však nezákonný nebo nepřiměřeně přísný,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Upozornil na to, že způsob provedení vraždy byl naprosto extrémní a vybočoval z jiných vražd spáchaných brutálním nebo zvlášť trýznivým způsobem.

Šedesátiletá babička Ševčíkovi podala pomocnou ruku, když se vrátil z ciziny a neměl kde bydlet. Jejich soužití nebylo bezproblémové, stejně jako mladíkovy vztahy s ostatními příbuznými. Po několika týdnech, někdy mezi 5. a 12. listopadem 2016, se s babičkou pohádal a napadl ji – podle jeho verze poté, co mu vyčetla, že se chová jako jeho otec.

Vnuk, který byl tehdy čerstvě plnoletý, ženu nejprve pětkrát udeřil do hlavy lahvemi alkoholu. Poté ji bodal dvěma noži po celém těle a jeden z nástrojů nechal zaražený v ženině krku. Do bytu s mrtvou babičkou se později několikrát vrátil a její cennější věci odnesl do zastavárny.

K vraždě se přiznal, detaily si ale nepamatuje. Najednou měl prý před očima tmu. „Když jsem bodl párkrát, tak pětkrát šestkrát, přestala se hýbat a vydávala zvuky,“ uvedl ve své dřívější výpovědi.

Ševčík se dnešního jednání na vlastní přání neúčastnil, stejně jako loňského vyhlášení rozsudku. Vysvětlil to tím, že je mu nepříjemná medializace případu. Odvolacímu senátu poslal dopis, v němž soudcům napsal, že není tak špatný jako ostatní lidé ve vězení. Dokládal to mimo jiné tím, že se ve vazbě stal vegetariánem a že pomáhá uvězněným cizincům s tlumočením do češtiny. Svého činu prý lituje, protože babička se ho vždy zastávala a pomáhala mu.

Ševčík dříve vypověděl, že vraždě předcházelo dlouhodobé napětí. S rodiči se ve 14 letech odstěhoval do Švýcarska, kde nikoho neznal a kde podle něj otec bil matku i jeho. Od rodičů utekl a pobýval v tamním dětském domově. S kamarády prý občas brali extázi.

Pokud by se Ševčík vraždy dopustil o měsíc dříve, tedy jako mladistvý, mohl by dostat maximálně desetiletý trest vězení. Jakožto dospělému mu hrozilo 15 až 20 let odnětí svobody, v krajním případě výjimečný trest. Pro jeho uložení ale podle prvoinstančního ústeckého soudu nebyly splněny zákonné podmínky, protože znalci uvedli, že mužova náprava není zcela vyloučena.

moiaza ( 16. ledna 2018 16:55 )

Díky Havlovi je naše republika zaplevelená vrahy, zloději, tuneláři a podvodníky.

syrucek ( 16. ledna 2018 15:28 )

Díky Havlovi mohu žít v cizině a nemusím se dívat na ty exoty, co volí Zemana.

oltec ( 16. ledna 2018 14:25 )

rodiče musejí být na svého syna velice hrdi u soudu měl dostat doživotní trest s podmínkou že musí pracovat 14 hodin deně a ne aby soudce zdůvodnoval že trest je přiměřený

Monikay ( 16. ledna 2018 13:44 )

Asi měla babička pravdu, zřejmě celý otec, včetně té agresivity. Za těch 17 let snad mu zchladne hlava, nebo naopak. Je fakt že v USA už by možná nikdy nevylezl.

steelheart ( 16. ledna 2018 13:02 )

a co myslíte že bude dělat, až se dostane ven?? soud si myslí, že je jeho náprava možná..... no comment

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání