*Pane Ditmare, v nemocnici jste strávil čtyři měsíce. Těšil jste se po takové době zpátky mezi lidi?

"Já jsem se hlavně těšil, že se vrátím zpátky do normálního života. Pobyt v nemocnici není úplně příjemný a člověk se strašně těší, že se dostane ven a tím samozřejmě se ten zdravotní stav zlepší. Hlavně ta psychika."

*Jak jste na tom nyní po zdravotní stránce?

"Každý den je to lepší a lepší, ale ta nemoc byla hodně těžká a hodně náročná,. Ztratil jsem spoustu energie a spoustu svalové hmoty. Učil jsem se znova mluvit, nefungovala mi  jemná motorika, to znamená, že běžné  věci, jako se umýt a obléknout se, byl problém. Člověk se to musí naučit úplně od nuly a stojí to neskutečné úsilí a energie."

*Jak dlouho to trvalo, než jste se vrátil do běžného koloběhu života?

"Úplně jsem se nevrátil, jsem zatím stále v domácím léčení. Mám opravdu striktní režim, musím hodně odpočívat, hodně ležet. Musím si dávat pozor na stravování, dodržovat pravidelnost, to znamená, že každé dvě hodiny jím to, co mé tělo přijme. Pobyt v nemocnici, který byl čtyřměsíční a z toho jsem byl dva měsíce v komatu, mám už za sebou, ale ta léčba pokračuje dál."

*Jak dlouho bude trvat rekonvalescence?

"Čtyři až šest měsíců. Jsem pod striktním dohledem lékařů. Pravidelně docházím na kontroly, sleduji hodnoty. Ten stav byl hodně vážný a nechtěl bych se tam vrátit zpátky."

*Zůstaly vám po kolapsu nějaké trvalé následky?

"Něco mi ubylo. Ubylo mi dvacet kilo svalové hmoty a nemám slinivku. Je to ale zázrak, protože slinivka produkuje inzulín a dnes jsem v situaci, že i když ji nemám, tak moje tělo si udržuje standardní hladinu cukru a nemusím si píchat inzulín."

*Od čeho máte tu jizvu na krku?

"To mám kvůli tracheotomii, neboli trachče, kdy jsem byl napojen na umělé dýchání. Protože mi začaly selhávat jednotlivé orgány, i plíce, takže jsem musel být napojen na umělé dýchání. A ta jizva je po tom vstupu hadice do krku."

Video
Video se připravuje ...

Ditmar_o nemoci Tereza Kühnelová, Aleš Brunclík

*Nyní s partnerkou Evou Čerešňákovou připravujete Českou Miss 2018. To může být dost náročné. Nemyslíte si, že by to ten organismus mohlo znovu poškodit a že znovu zkolabujete?

"Ten zdravotní problém nebyl způsobený projektem České Miss za posledních dvanáct měsíců. Byl to nakumulovaný pracovní stres za posledních patnáct nebo dvacet let a problém byl ten, že strašně rád pracuji a nikdy jsem si nepřipouštěl to, že by se mohlo něco stát. Že mám pořád mladé tělo, které se s tím nějak popere. Ale jak se ukázalo, tak bohužel se tak nestalo. Přišlo to jak rána z čistého nebe a pak už se s tím nedalo nic dělat."

*Když jste byl v kómatu, navštěvovala vás rodina, příbuzní. Vnímal jste to?

"Nevnímal. Ale dostal jsem se do pomyslného tunelu, kde vidíte to světlo, které je strašně příjemné, je teplé a pořád vás přitahuje k sobě. A ten váš dosavadní život vám proletí před očima strašnou rychlostí. Všichni, kdo v tom vašem životě něco znamenali, se vám tam objeví, znovu se s nimi setkáte. Ať už rodiče, partnerka, sourozenci, kamarádi, všichni. Ale pak u mě nastala zvláštní situace, kdy se mi začaly objevovat iluze a různé příběhy, které jsem ještě nezažil. A ty byly tak strašně zajímavé, že si myslím, že to byl jeden z důvodů, proč se mi podařilo vrátit se zpět z toho tunelu. Protože jsem ty příběhy chtěl zažít."

*Obraťme list. Co chystáte pro letošní ročník soutěže České Miss?

Průběh bude podobný, jak tomu bylo v loňském ročníku. Připravujeme castingy, semifinále. Bude soustředění jak v Čechách, které jsme nazvali kurz přežití. To by nám mělo hodně vypovědět o těch dívkách, kde mají své hranice, vypoví to o typologii toho daného člověka. Dále plánujeme, že vezmeme dívky na jachty do Chorvatska. Bude to hodně pestrý ročník.

*Naženete znovu dívky do metra?

(směje se) "Pojem guerilla marketing je odborný název, který vystihuje to, co jsme přesně loni udělali. My jsme soutěž hledali v nějakém stavu a hledali jsme, jak zviditelnit zahájení nového ročníku a myslím si, že tím, že jsme s dívkami přijeli na první casting v metru, se nám to podařilo. A vzhledem k tomu, že letošní první casting bude v Olomouci, kde metro není, tak tentokrát dívky metrem opravdu nepřijedou."

VIDEO: Martin Ditmar: Pojedou finalistky České Miss 2018 zase metrem?

Video
Video se připravuje ...

Ditmar o miss Tereza Kühnelová, Aleš Brunclík

 

Fotogalerie
43 fotografií