Pražané jsou podle Pražských služeb zodpovědní a třídění odpadu dávají velkou váhu. „Samozřejmě se v tříděném odpadu nachází nečistoty různého druhu, ale co se týče papíru, tak jsou na tom lidé s tříděním dobře. Těch nečistot je tam maximálně do deseti procent, což je velice pěkné číslo,“ popsal pro Blesk.cz vedoucí provozovny v ulici Pod Šancemi Michal Šimlinger.

Samotné třídění probíhá celkem ve dvou provozovnách. Kromě té ve Vysočanech je další v Chrášťanech nedaleko pražského Zličína. „Nejdříve se vše sveze do zařízení, následně ručně proběhne v třídící kabině roztřídění na různé komodity, které jsou dále zpracovány do balíku a poté odeslány do papíren,“ vysvětlil dále Šimlinger. Třídit odpad tak má podle něj rozhodně smysl a není důvod si myslet, že vše končí ve spalovnách, jako je například ta v Malešicích.

Lidské ostatky i vibrátory

Ročně zpracují třídírny desítky tisíc tun odpadu. Není tak divu, že tu pracovníci nacházejí různé kuriozity. „Naneštěstí tu nacházíme i nepříjemné věci. Mezi ty patří například části lidských těl nebo celá lidská těla. Většinou jde o bezdomovce, kteří v popelnicích nachází během zimních měsíců útočiště,“ řekl dále vedoucí provozovny. Posádky už mají ale z minulosti zkušenosti a většinou se snaží s popelnicemi zacházet tak, aby případného nocležníka probudili.

Lidé jsou ovšem ochotni vyhodit do tříděného odpadu cokoli. „Vyskytují se v odpadu nečistoty různého druhu. Lidé vyhodili například do papíru i blok motoru nebo pneumatiky,“ uvedl nakonec Šimlinger. Výjimkou nejsou ani různé sexuální pomůcky, hlavně tedy gumové vibrátory, které Pražané hází často do plastů.

Popelnice na tříděný odpad naleznou lidé v Praze na tisících místech. „V současné chvíli se na území metropole nachází téměř 19 tisíc kontejnerů na třídění odpadů, které jsou na více jak čtyřech tisících místech. V minulém roce Pražské služby zpracovaly 54 tisíc tun vytříděného odpadu,“ doplnil na závěr mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Fotogalerie
14 fotografií