Park a zahrady upravené z iniciativy purkrabího hraběte Karla Chotka po roce 1836 podle návrhu Jiřího Braula konečně projdou opravou za více než 20 milionů. „Rekonstrukce bude zahrnovat odstranění starých asfaltových povrchů a vytvoření nové pěší promenády a prostranství z žulových odseků. Revitalizací projdou také trávníky a doplněny budou stávající aleje okrasných stromů,“ řekl pro Blesk.cz Dan Frantík, vedoucí oddělení péče o zeleň v Praze.

Změnou projde i část blízké trvalkové zahrady Květnice z let 1935 až 1937, ale také schodiště na okraji parku, které je v hrozném stavu. Stavební práce by měly začít 22. ledna a dokončení prací plánuje magistrát v průběhu letních prázdnin, termín opravy urychlilo dobré počasí. Součástí proměny parku bude také rekonstrukce křížové cesty poblíž parku, ta vyjde na přibližně čtyři miliony korun.

Co bude s „kostkou“?

Úpravou má projít i nevzhledná kovová stavba, bývalá rozvodna Českých radiokomunikací, umístěná v bezprostřední blízkosti rozhledny, necitlivě zasazená do Křížové cesty. Ta už dnes patří soukromému vlastníkovi a má v ní také do léta vzniknout kavárna. Zatím však není jasné, jestli majitel provede takové úpravy, aby lépe zapadla do okolí.

Petřín je se svými 327 metry nejvyšším, nejznámějším a zároveň jediným kopcem v centru Prahy. Projdou jím ročně miliony lidí. Jen rozhlednu navštívilo za minulý rok 714 tisíc lidí, přilehlé bludiště navíc celkem 391 tisíc návštěvníků.
Fotogalerie
10 fotografií