Dopravní podnik oznámil měsíční práce na tramvajové trati mezi zastávkami Malostranská a Újezd - vymění kolejnice, zpevní prostor mezi pražci a položí novou dlažbu. Dělníci sem vstoupí v pondělí 22. ledna půl hodiny po půlnoci, kdy výluka začne oficiálně platit, práce by měly skončit 21. února.

Změny v trase se chystají pro tramvajové linky číslo 2, 7, 12, 20, 22 a 97. Pokaždé platí, že než se tyto linky k opravovanému úseku dostanou, odkloní se jinam a budou dočasně absolvovat zbytek své jízdy po náhradní trase.

Tramvaje číslo 2 ve směru od Sídliště Petřiny jedou z Malostranské přes Čechův most na Náměstí Republiky, Hlavní nádraží do zastávky Olšanské hřbitovy. Ve směru z centra je linka 7 vedena ze zastávky Anděl přes zastávky Křížová a Laurová na Radlickou, kde bude ukončena. Linka číslo 12 od zastávky Výstaviště Holešovice pojede ze Sparty přes zastávky Hradčanská, Prašný most, Brusnice, Pohořelec a Malovanka na Vypich.

Z Malostranské pojedou tramvaje číslo 20 přes Staroměstskou, Národní třídu, Karlovo a Palackého náměstí a Výtoň a budou končit v zastávce Nádraží Braník. Od Hostivaře pojede linka 22 z Újezdu přes Švandovo divadlo, Anděl a Smíchovské nádraží na Sídliště Barrandov. Noční tramvaj 97 pojede v úseku mezi Malostranskou a Národním divadlem odklonem přes zastávku Staroměstská.

Po dobu rekonstrukce nebudou vůbec vyjíždět linky číslo 15 a 23. U Klárova vznikne provizorní zastávka Malostranská na nábřeží Edvarda Beneše.

Dočasně se do provozu dostane nová tramvajová linka číslo 32, která pojede po trase Bílá Hora – Vypich – Malovanka – Pohořelec – Pražský hrad – Malostranská – Právnická fakulta. Odsud se budou jednotlivé vozy vracet zpět až do zastávky Bílá Hora.

Náhradní autobusy

Od zahájení výluky do neděle 11. února budou rekonstruovaný úsek částečně obsluhovat náhradní autobusy X22 na trase Újezd – Malostranské náměstí. Od pondělí 12. února do ukončení prací tuto linku nahradí busy s označením X20, které budou pendlovat mezi Malostranským náměstím a Klárovem

Pro řidiče

Pro automobily bude ode dneška do 6. února uzavřena Letenská ulice za křižovatkou s ulicí Tomášskou. Josefská ulice bude přístupná jen od Mostecké ulice, Letenská pouze od Klárova. Odjezd z Malostranského náměstí bude možný pouze směrem k Újezdu.

Od 6. do 12. února bude uzavřen prostor křižovatky Malostranské náměstí, Tomášské a Letenské ulice. Mezi 12. a 21. únorem auta neprojedou Karmelitskou ulicí před kostelem Panny Marie Vítězné a sv. Antonína Paduánského. S částečným omezením provozu je třeba počítat také u vyústění ulice Tržiště a na Malostranském náměstí.