Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pomozte postavit Martínka na nohy: Chlapečka hned po porodu museli oživovat, teď trpí vážným postižením

Autor: dce - 
17. ledna 2018
17:57

Martínek (6) se narodil v termínu, v těhotenství nic nenasvědčovalo tomu, že by něco bylo špatně, ale přesto je dnes vážně postižený. Po narození ho lékaři museli resuscitovat a později mu byla diagnostikovaná dětská mozková obrna. Chlapeček potřebuje 24hodinovou péči - sám nechodí, nesedí ani se nenají. Rodina nyní bojuje s otázkou, jak financovat rehabilitace v lázních, které pojišťovna zcela neproplácí.

Paní Eva byla poprvé těhotná, porod přišel dokonce až po termínu a narodil se zcela donošený 3,5kilový chlapeček. Jenže... "Matně si vzpomínám, že na mě křičeli: 'Ona netlačí, ona netlačí!'," popsala paní Eva Blesku. Porod byl hektický a trval příliš dlouho. Po příchodu lékaře bylo dítě na světe rychle, jenže nedýchalo.

"Oživovali ho 10 minut, sám začal dýchat po 25 minutách," popsala Eva. Chlapce převezli do větší nemocnice a rodiče ho týden neviděli. Nakonec ho pustili domů s tím, že jde prakticky o zdravé dítě. "Oni nám řekli v Ústí, že to dítě bude maximálně dyslektik a dysgrafik."

Až v roce a tři čtvrtě se rodiče malého Martína dozvěděli krutou diagnozu. Dětská mozková obrna - kvadruspasticita s hypotonii zádového svalstva, což znamená, že chlapec dostává při nadměrné námaze nebo přemíře emocí křece do končetin, zároveň trpí ochablým zádových svalstvem. "Je jako hadrová panenka."

Martínek je zcela odkázán na péči svého okolí - sám nechodí ani nesedí, najíst se nezvládne. Ve třech letech začali jezdit na rehabilitace do lázní Klimkovice, kde se specializují na děti s obrnou.

"Bohužel léčbu, která je finančně nákladná, nehradí české zdravotní pojišťovny a my nestačíme na její opakované financování. Pojišťovna přispívá na lázeňskou péči pouze jednou, maximálně dvakrát ročně," uvedla Martínkova maminka. Měsíční pobyt v Klimkovicích stojí 108 489,-; Pojišťovna ovšem platí necelou polovinu - rodina doplácí 61 580,-. "Když to shrnu tak bychom potřebovali ročně 230 000 korun," uzavřela Eva.

Lázně a četné rehabilitace ale chlapci pomáhají. Ručičky, které měl křečovitě zatnuté v pěst, už dokáže uvolnit, dolní končetiny ovládá a nebýt špatného zádového svalstva byl by patrně schopen chodit. Prognózu do budoucna si ale lékaři odhadnout nedovolí.

Jak je na to Martínek mentálně nedokáže určit ani psycholog, fyzické omezení totiž neumožňuje provést jednoznačné testy. "Rozumí všemu, v myšlení mi nepřijde opožděnej. Psycholožka říkala, že je šikovnej - všechno chápe, očima ukáže, hodně vnímá, ale tím že nemluví tak nemůžeme určit, jak přesně na tom je," dodala Eva.

Pokud chcete Martínkovi pomoci, můžete jim poslat finanční příspěvek na transparentní účet 107-4657590277/0100

Zobrazit celou diskusi