Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Předák Srbů v Kosovu zemřel po šesti kulkách v hrudi. Stovky lidí truchlí

Autor: ČTK, Mii - 
17. ledna 2018
15:12

Stovky lidí ve středu přišly uctít památku čelného politika srbské menšiny v Kosovu Olivera Ivanoviče, kterého v úterý zatím neznámí pachatelé zavraždili v Kosovské Mitrovici. Pohřben bude ve čtvrtek v Bělehradě. Srbský prezident Aleksandar Vučić mezitím oznámil, že o víkendu navštíví srbskou menšinu v Kosovu, uvedla agentura APA.

V Kosovské Mitrovici před sídlem občanského hnutí Svoboda, demokracie, pravda, jehož byl Ivanović předsedou, hoří stovky svíček. Někteří lidé na místě vraždy pláčou. „Po jeho smrti už nemáme žádného civilizovaného politika,“ postěžoval si agentuře AFP Saša, který nechtěl zveřejnit celé své jméno. „Policie – naše ani jejich – nebude dělat nic, jako vždy,“ vyjádřil své přesvědčení.

Pitva Ivanovičova těla prokázala, že politik byl v úterý střelen šestkrát do horní části těla zbraní z jugoslávské zbrojovky Zastava. Pohřben bude ve čtvrtek v Bělehradě, uvedla APA.

Podle prvních poznatků z vyšetřování byl Ivanović zavražděn z kolemjedoucího auta, které se později našlo ohořelé nedaleko místa činu. Podle srbských úřadů bylo auto koupeno v roce 1994, jeho majitel je ale už dlouho po smrti.

Srbský prezident vidí ve vraždě terorismus

Ivanovičova vražda nepochybně zvýší napětí nejen v etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici, ale i mezi Prištinou a Bělehradem. Srbský prezident Vučić v úterý označil vraždu za teroristický čin. Ve středu oznámil, že se v sobotu do Kosova vypraví. Setkat se hodlá se zástupci srbské menšiny ve městech Kosovská Mitrovica a Gračanica a ve vsi Lepje Selo, srbské enklávě u Prištiny.

Srbská premiérka Ana Brnabičová ve středu znovu zopakovala požadavek, aby byl Bělehrad přizván k vyšetřování činu.

V etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici, kde trvá napětí od konce válečného konfliktu z konce 90. let, byl Ivanović považován za umírněného politika. Byl jedním z mála kosovskosrbských představitelů, který uměl albánsky. Důrazně kritizoval politiku Bělehradu vůči Kosovu, a přestože odmítal nezávislost Kosova rozhodněji než leckterý politik v Srbsku, zdál se být vstřícnější dialogu s prištinskými úřady.

Vedení kosovských Albánců v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku, kdy bylo Kosovo od ozbrojeného konfliktu v letech 1998 a 1999 pod mezinárodní správou. Konflikt, který si vyžádal zhruba 10 000 lidských životů, vypukl po ozbrojené vzpouře albánských separatistů. Bělehrad reagoval tvrdým zásahem armády a policie, který se zvrhl v etnickou čistku provázenou zločiny a který ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi