Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tohle nikdy neříkejte, pokud nechcete přijít o vztah!

21. ledna 2018 | 06:00

Těch vět, které byste nikdy neměla vypustit z pusy, je spousta. A některé z nich vypouštíme mnohem častěji, než bychom měly. Díky jim totiž můžeme celkem rychle a snadno přijít o toho, kdo je vedle nás a koho milujeme. Které fráze naše partnery vytáčejí?

Jestli mě miluješ, tak to uděláš!

Možná to neříkáte záměrně, ale tahle věta je podvědomá manipulace s partnerovými city. Odborníci říkají, že jde o emoční vydírání, protože se snažíte pod tlakem přinutit svou polovičku, aby udělala to, o čem si myslíte, že je správné nebo čemu věříte. Tahle věta ale způsobí nerovnováhu a nastolí mocenský boj ve vztahu, což povede k frustraci na jedné nebo obou stranách. Místo toho řekněte: Chtěla bych pochopit, proč to nechceš udělat?

Jenom s tebou jsem úplná

Tím projevujete nízkou sebeúctu a taky sebedůvěru. Tím, že to říkáte, naznačujete, že nejste úplně spokojená sama se sebou, ale to váš partner nezachrání. Věty podobného typu jsou nebezpečné, vytvářejí energetickou nerovnováhu ve vztahu, protože vyzdvihují jednoho partnera výše nebo z něj činí dominantní osobu. Ve zdravém vztahu by si měli být partneři rovni. Místo toho řekněte: Spolu jsme silnější nebo my dva vytvoříme impozantní tým.

Přála bych si, aby to bylo jako dřív

Ach jo, no jo, všechny to říkáme nebo aspoň někdy. Kdo by si nepřál vrátit čas, kdy jste cvrlikali jako hrdličky na líbánkách nebo jste se milovali třikrát denně? Je těžké akceptovat čas, který se nedá vrátit, ale jiná cesta není. Nemůžeme oživit minulost, takže tahle věta nemůže nikdy pomoct. Vytváří navíc pocit touhy a zbožného myšlení, který devalvuje pozitivní aspekty současného vztahu a zamezuje jeho další růst. Místo toho řekněte: Zkusme využít všechny lekce, které jsme v životě dostali, abychom znova neudělali stejné chyby.

Ty jsi tak nudný…

Tahle strašná věta je doslova dýka do srdce. Je to dost drsné prohlášení a nemůže z něj vzniknout nic dobrého. Jakákoli negativní kritika, srovnávání nebo soudy budou vždycky pro vztah škodlivé a váš vztah nakonec rozbijí. Místo toho řekněte: Zdá se, že náš vztah je v poslední době trochu plochý, mám ale nápady, jak to změnit, jsi pro?

Proč mě nikdy neposloucháš?

Někdy se může zdát, že vás partner opravdu nikdy neposlouchá, ale věřte tomu, že chlapi to mají jinak. Tenhle typ omezující věty obvykle pronášíme v dlouhodobém vztahu, kde je hodnota obousměrné komunikace považovaná za samozřejmost, nebo je naopak ignorovaná. V agresivnějším a emocionálnějším tónu tahle věta taky nebude fungovat. Místo toho řekněte: Můžeme se znova pobavit o té situaci?

Jsi sobec!

I tuhle větu už jste určitě někdy pronesla. A ne jednou. Je velmi snadné ji vypustit z úst, když máte pocit, že ten druhý na vás kašle. Je to ale opět kritické tvrzení, které toho druhého napadá a způsobuje ještě větší prohloubení ve vašem vztahu. Obvykle tuhle větu říkáme v okamžiku, když jsme naštvané, ale pozor, někdy je těžké napravit škody, které tahle věta může způsobit. Místo toho řekněte: Tvoje myšlenky jsou momentálně asi jinde, že?

Změnil ses

Tento typ kategorického výroku nikdy nepomůže zlepšit problémy ve vztahu. Pokud totiž tomuto tvrzení věříte, pak musíte zvážit možnost, že i vy jste se možná změnila. Vztah je živý organismus, nikdo v něm nezůstává stejný po celou dobu. Zdravý vztah dokáže akceptovat dynamický růst a transformaci. Místo toho řekněte: Oba jsme se od té doby, co jsme se potkali, změnili. Co nám to dalo? Nebo: Co myslíš, že se v našem vztahu nejvíc změnilo?

Mám pocit, že jsem zbytečná a že mě nepotřebuješ

Jsme jen lidi a je jasné, že někdy potřebujeme opravdu cítit, že jsme ve vztahu  potřební. Jen se ale zamyslete nad tím, jak neklidný obsah téhle věty je. Mnoho lidí hledá partnery, kteří jsou na nich emocionálně závislí, jen aby podpořili svoje nízké sebevědomí. To ale není základ pro dobrý vztah. Váš partner by s vámi měl být proto, že prostě chce, bez manipulace, závazků a tlaku. Místo toho řekněte: Jak myslíš, že se naše role v našem vztahu změnily?

Miluješ mě víc než tu druhou?

Jestli jste někdy tuhle větu pronesla, pak to není jen o drobném nebezpečí nejistoty nebo žárlivosti, ale o tom, že byste měla váš vztah přehodnotit. Všichni by měli mít možnost sdílet svůj život a být ve vztahu s tím, s kým chtějí a koho si zvolí. Jestli vstoupí do vašeho vztahu třetí strana, je nutné to řešit, ovšem ne touhle větou. Místo toho řekněte: Je zřejmé, že máš dilema, chtěla bych, aby ses rozhodl teď, abychom se mohli posunout dopředu nebo diskutovat o budoucnosti.

Nesmíš mě nikdy opustit, jinak zemřu

Věřte, nezemřete. Vím to, protože jsem to zažila. Bylo to drsné, ale jsem pořád tady. Tohle prohlášení je velmi nejisté a samozřejmě velmi manipulativní. Musíte prostě přijmout, že vztah bude úspěšný jen tehdy, když spolu oba chtějí být. Jakmile pronesete tuhle větu, je pravděpodobné, že váš vztah se již rozpadl nebo se k rozpadu blíží. Místo toho řekněte: Budu velmi smutná, když odejdeš, ale vím, že bude lepší, když budu s někým, kdo mě miluje a kdo je se mnou šťastný.

Tohle by můj bývalý nikdy neudělal!

Je to hrůza, když vás osoba, se kterou žijete, neustále porovnává se svým ex (nebo obráceně). Cítíte se rozzlobená, bezcenná a nejistá, což fakt není dobře. Je to hodně nevhodná věta, která vytváří odloučení a nepřátelství ve vztahu. Místo toho řekněte: Mohl bys mi, prosím, vysvětlit, proč jsi to udělal?

Jaké jsou největší mýty o manželství? Tyhle!

Video se připravuje ...
Jaké jsou největší mýty o manželství? Jsou to tyhle! • VIDEO: BPŽ/Markéta Tošnarová
 

Autor: aši