„Našel jsem je. Díky mým českým kamošům, že mi dovolili si s s nimi dát pivo,“ napsal herec a bavič na Facebook po setkání s partičkou Čechů, s nimiž se sešel v Londýně. Nejenže jim předal šek na sumu, kterou museli po své akci a la Borat zaplatit, ale také se s nimi nechal vyfotit a zašel s nimi i na pivo. Původně se prý měli sejít v březnu v Los Angeles, nakonec se ale dohodli na lednovém srazu v Londýně.

„Sešli jsme se v restauraci na Trafalgar Square a bylo to ve velmi přátelském duchu. Bavili jsme se chvíli o nás, chvíli o něm a chvíli o samotné akci a jeho filmech. Předali jsme mu nějaké dárky a on nám,“ popisoval pro IDNES.cz jeden z Čechů, Tomáš Sekanina.

Ten se spolu s kamarády během pobytu v kazašské metropoli Astana dostal loni v listopadu do vazby poté, co je zadržel policista. Důvodem bylo, že se na veřejnosti promenovali jen ve svítivě zelených plavkách typického střihu, zvaných „mankiny“ či „boratky“. V tomto úboru se i vyfotili s velkým nápisem I love Astana. Nakonec byli muži propuštěni, ovšem museli zaplatit tučnou pokutu za drobné výtržnictví.

Jejich povedený kousek a smutné následky upoutaly média po celém světě, a tak se o tom dozvěděl i představitel Borata ze stejnojmenného film, v němž Kazachstán nebyl zobrazen zrovna lichotivě. Cohen na sociální síti pak vtipálky hned vyzval, aby se mu ozvali. Slíbil jim, že pokutu uhradí on sám.

„My jsme mu teda říkali, že ty peníze nechceme, ale trval na tom, že nám je pošle. Tak jsme se dohodli, že je dáme na charitu. Asi za tisíc korun jsme přes Člověka v tísni koupili kozu do Nepálu se vzkazem, že bychom si přáli, aby došla pěšky do kazašské Astany. A zbytek, asi 17 tisíc, jsme se dohodli, že dáme na kliniku dětské chirurgie v Motole,“ vysvětloval pro IDNES.cz Sekanina. 

VIDEO: Maturanti koledovali v boratovských plavkách

Video
Video se připravuje ...

Maturanti koledovali v boratovských plavkách Ondřej Požár

Fotogalerie
22 fotografií