Radnice Prahy 1 a Prahy 7 se dostaly do ostré výměny názorů kvůli osudu Nemocnice Na Františku. První městská část v minulých měsících zvažovala její svěření soukromému provozovateli, protože není v jejích silách zdravotnické zařízení takových rozměrů dál samostatně spravovat.

Praha 7, která nemá svou „vlastní“ nemocnici, a je tak závislá na okolních spádových oblastech, začala upozorňovat na možná rizika těchto kroků. Radnice Prahy 1 posléze kritizovala jednání aktivistů, kteří nesouhlasí s převedením nemocnice pod „soukromníka“. Měli sbírat podpisy pro svou věc u volebních místností prvního kola prezidentských voleb.

Do situace se vložil magistrát

„Nemocnice Na Františku je ideálním prostředkem ke strašení občanů a populistické jízdě, za kterou by se nemusel stydět ani Joseph Goebbels,“ neváhal pro přirovnání k uváděnému sběru podpisů použít jméno nacistického ministra propagandy starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Podle něj je bezvýznamné se k takovým krokům uchylovat poté, co do hry vstoupil magistrát, který projevil zájem nemocnici spravovat. Praha 1 navíc k tomuto kroku přijala kladné stanovisko.

„Ať se pan starosta Lomecký nejdříve podívá, jak funguje Praha 1 a jak Praha 7. Jak je vstřícná k občanům, jak hospodaří, jak je uklizená. Pan starosta těžce nese, že ho občané donutili nezašantročit nemocnici,“ okomentoval uváděné výroky starosta Prahy 7 Jan Čižinský (PRAHA SOBĚ).

Další jednání

Ještě v tomto týdnu se ze strany magistrátu dá očekávat další posun v tom, jaký osud Nemocnici Na Františku dál čeká. Vedení města se však s Prahou 1 shodlo na tom, že pacienti a klienti zdravotnického zařízení musejí za všech okolností dostat plnohodnotnou péči. Věci se bude věnovat výbor pro zdravotnictví pražského zastupitelstva.

Praze 1 na dosavadním řešení vadí také skutečnost, že městská část hradí plnou výši všech provozních nákladů nemocnice, nicméně 80 procent pacientů tohoto zařízení má trvalé bydliště jinde. „Praha 1 bude všechno platit a lidé odjinud se k nám budou jezdit léčit? Tak to sorry jako, pánové a dámy, nejsme žádné termální lázně,“ dodal starosta Lomecký.

Fotogalerie
11 fotografií

V minulých měsících došlo na důležitou modernizaci Nemocnice Na Bulovce. Podívejte se, na informace ze slavnostního otevírání nového operačního sálu: