Zahřejte se jídlem! 4 recepty na teplé mňamky, po kterých se budete olizovat
-
Nejlepší je prohřát se zevnitř a nemusí to být jen horký čaj či grot, co vás dokáže zahřát. Máme pro vás čtyři bezva recepty na teplé dobroty.
- 1.
Zázvorový sirup a kandovaný zázvor
„Je vážně skvělý. Zahřeje a navíc přináší úlevu při nachlazení. Zázvorový sirup je zimní klasika a jeho výrobu zvládne opravdu každý. Během pár sekund a z několika mála surovin vyrobíte lahodný nápoj. Zázvor navíc můžete využít hned dvakrát a připravit si kromě sirupu ještě i skvělou kandovanou pochoutku,“ doporučuje gurmánka Sabina Kmecová z Kašperských Hor.
Zázvorový sirup
Potřebujeme: třičtvrtě kg zázvoru, cca l, 5 l vody, 2 větší citrony, 2 kg cukru
Postup: Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme jeden na tenké plátky nakrájený citron a dáme asi na 20 minut vařit.
*Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření odstavíme a necháme 24 hodin louhovat.
*Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z druhého citronu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.
*Přidáme zhruba 1 kg cukru a dáme znovu mírně vařit, dokud se část vody neodpaří a směs nezačne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.
Tip Nebespánu: Ze sirupu si můžete kdykoliv vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu, přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citronu a zalijeme horkou vodou. Do hrnku před zalitím přidejte ještě například plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření, jako je například celá skořice, hřebíček nebo i badyán.
- 2.
Kandovaný zázvor
Postup: Použijeme přecezeného zázvor z výroby sirupu a vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat.
*Na plech připravíme pečicí papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu asi 30 minut.
*Pravidelně po 10 minutách promícháváme, dokud se cukr nerozpustí a kontrolujeme – zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký.
*Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.
- 3.
Pečená jablka s marcipánem
„Sice se nejedná o koláč, ale tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako přesnídávku. Báječně se ale také hodí na lívance, palačinky, do jogurtu nebo z ní můžete vyrobit vrstvením pečených jablek, piškotů namočených v jablečném džusu a našlehaného mascarpone fantastické jablečné tiramisu,“ láká Sabina Kmecová.
Potřebujeme na 10 menších sklenic: 1 kg sladkokyselých jablek, cca 300 g třtinového cukru, 2 svitky skořice, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml jablečného moštu, cca 100 g hotového marcipánu
Postup: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. Do hrnce se silným dnem nebo do litinového vysokého pekáče (můžete připravovat i v troubě) nalijte mošt, přidejte koření a přiveďte k varu.
*Přidejte jablka a část cukru, promíchejte a nechte zhruba 10 minut vařit. Podle chuti přidejte zbytek cukru (celkové množství cukru záleží na sladkosti jablek a vaší chuti. Navíc marcipán je sám o sobě sladký).
*Pokračujte v mírném varu, občas promíchejte, dokud jablka nebudou mít příjemně hustou konzistenci. Případně umístěte pekáč do trouby vyhřáté na 160 stupňů, občas promíchejte, hlavně od krajů.
*Délka vaření se opět odvíjí od typu a šťavnatosti jablek. Vyjměte skořici a badyán a do jablečné směsi opatrně vmíchejte kousky marcipánu, dokud se nerozpustí. Pokud vám zůstanou malé hrudky, vůbec to nevadí, naopak zvýrazníte marcipánovou chuť.
*Hotovou, ještě teplou směs rozdělte do umytých a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout; pro delší trvanlivost případně sterilujte.
- 4.
Pomerančová marmeláda plná vitamínů
„Marmelády z citrusů jsou především anglosaskou doménou. Neobvyklé chutě v sobě spojují sladkost a nakyslost s mírnou hořkostí. Tuto pomerančovou marmeládu jsme zjemnili pravou vanilkou. Hodí se na chléb, palačinky nebo ji vyzkoušejte na toustíku s plátkem kvalitního ementálu,“ radí gurmánka Sabina Kmecová.
Potřebujeme: 6 až 8 větších pomerančů, krupicový cukr (zhruba 1,5 kg podle chuti), citrusový pektin, lusk pravé vanilky
Postup: Oloupejte kůru z jednoho pomeranče na velmi tenké proužky. Kůru předtím důkladně očistěte kartáčkem.
*Kůru dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byla úplně ponořená, zasypte cca 300 g cukru a nechte povařit, dokud se tekutina z větší části neodpaří. Kandovanou kůru použijete následně do marmelády.
*Oloupejte ostatní pomeranče, případně odstraňte pecky. Polovinu pomerančů rozmixujte v mixéru najemno. Druhou polovinu nakrájejte na kostičky.
*Obojí přendejte do hrnce, přidejte k dužině kandovanou kůru a přiveďte k varu. Do misky odsypte cca 150 g cukru (na smíchání s pektinem) a zbylý cukr rozmíchejte ve směsi, dokud se nerozpustí. Množství cukru je zcela na vás, záleží, jak chcete mít marmeládu sladkou.
*Vařte zhruba 20 minut, občas promíchejte a dávejte pozor, ať vám nevypění ven z hrnce.
*Přidejte pektin. Na 1 kg směsi je potřeba 7 g pektinu. V misce s trochou cukru smíchejte potřebné množství pektinu. Vmíchejte metličkou do mírně bublající směsi a povařte asi 5 minut.
*Na závěr přidejte naškrábanou vanilku. Kápněte marmeládu na malý talířek a dejte do lednice vychladnout. Neměla by po talíři stékat.
* Hotovou marmeládu vložte do čistých suchých sklenic, zašroubujte a obraťte víčkem dolů a nechte je v této poloze až do vychladnutí. Pro jistotu můžete ještě sterilovat. Nejlépe v troubě na plechu s trochou vody při teplotě devadesát stupňů zhruba třicet minut.