Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Horor na známé pláži: Auto najelo do chodců, řidič rozdrtil malou holčičku

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
19. ledna 2018
16:34

Copacabana je asi nejznámější brazilská pláž. V pátek se po její promenádě prohnalo auto, jeho zběsilá jízda si vyžádala jednu oběť a nejméně 17 zraněných. Policie uvedla, že incident nevyšetřuje jako teroristický nebo záměrný útok. Řidič Antonio de Almeida Anaquim (41) dostal epileptický záchvat a strhnul volant, auto projelo přes frekventovaný pěší a cyklistický chodník a skončilo na pláži. 

Brazilská televize Globo News přinesla záběry z pláže, na kterých jsou vidět zranění lidé. Na místo rychle dorazili záchranáři i policisté. Očití svědkové uvedli, že auto se prohnalo po chodníku, projelo skrze venkovní kavárnu a skončilo na pláži. Vyšetřovatelé oznámili, že Anaquim měl epileptický záchvat. Domnívají se, že volant strhl do strany, když se natahoval pro léky, které policie našla na sedačce spolujezdce.

Otec oběti: „Je to vrah.

Nehoda si vyžádala jedinou oběť, stala se jí devítiměsíční holčička Marie Louise, kterou její matka Niedja da Silva Araújová (23) po chodníku vezla v kočárku. Otec dítětě Darlan Rocha (27) označil řidiče za vraha a řekl, že by měl jít do vězení. Araújová byla ve vážném stavu převezena do nemocnice a lékaři bojují o její život.

Záběry z místa nehody:

„Je to vrah. Pokud má epilepsii, neměl by vůbec řídit. Je to vrah, zabil moji dceru. Jak bez ní budeme dál žít? Byl jsem v práci a moje manželka vzala Marii na procházku. Teď ještě můžu přijít o ženu,“ sdělil Rocha tisku před nemocnicí Oglobo, kde je Araújová hospitalizovaná.

Jedna z přítomných Daris La Marová (40) řekla, že lidé se okamžitě sběhli, aby dítěti s matkou pomohli. „Na ulici všude leželi zranění, kousek vpředu jsem zahlédla zraněnou ženu, křičela: Moje dítě, kde je moje dítě. Došla jsem k ní, klečela u ní jiná žena, která mi zraněné dítě podala. Obě prosily, abych ho zachránila, ale nemohla jsem už nic dělat. Pak přijeli záchranáři, ti holčičku ještě 50 minut oživovali,“ vypověděla.

S epilepsií nesmí vůbec řídit

Řidič auta byl na místě zatčen, Anaquimův řidičský průkaz je s ohledem na jeho nemoc neplatný a on by podle předpisů neměl vůbec řídit auto. Muž má za posledních 5 let na svém kontě 14 pokut. Jeho nezodpovědnost vyústila ve smrt dítěte, mezi vážně zraněnými jsou matka oběti, další dvě děti a dva Australané, z nichž jeden utrpěl zranění hlavy. Ostatní utržili jen lehká zranění a pohmožděniny. 

„Všechno nasvědčuje tomu, že řidič dostal epileptický záchvat a ztratil kontrolu nad vozem,“ uvedl na tiskové konferenci hlavní vyšetřovatel a velitel místní policie Murilo Angelotti. „U muže se neprokázala přítomnost alkoholu v krvi, testy neodhalily ani drogy či jiné omamné látky. Řidič si nehodu nepamatuje,“ dodal.

Sporné výpovědi svědků

Když policie dorazila na místo, Anaquim se pokoušel utéct, ale přítomní lidé ho obestoupili a pravděpodobně ho napadli. Někteří svědci vypověděli, že v autě seděla žena. Anaquimova domnělá spolujezdkyně podle nich ale hned po nehodě z místa uprchla.

Výpovědi se ale liší. Někdo tvrdí, že se auto řítilo obrovskou rychlostí. Jiní zase vypovídají, že kvůli silné dopravě jel velmi pomalu. „Musíme všechny vyslechnout a dát dohromady co nejpřesnější popis situace. Dorazili jsme jen taktak včas, abychom zabránili linčování. Vyšetřování pokračuje, o jeho průběhu budeme informovat tisk,“ ukončil konferenci Angelotti.

Zobrazit celou diskusi