Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drahošová se uřekla: V ČT nám fandí, ale nesmí to říct. Co na to televize?

Autor: Mii - 
19. ledna 2018
14:20

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš zapojil do kampaně ke 2. kolu prezidentských voleb naplno i svoji ženu Evu. Ve čtvrtek navštívila mimo jiné domov pro seniory v Přelouči nebo základní školu a knihovnu v Pardubicích. A při té příležitosti se setkala s poslancem Markem Výborným (KDU-ČSL), kterému řekla, že Česká televize „jim fandí, ale nesmí to dát najevo“. Upozornil na to web Aktuálně.cz. ČT pro Blesk Zprávy kontrovala, že nic takového není pravda. Neuniklo to nicméně hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi, který iniciativně sdílel informaci „Bakalových médií“.

Jedním z největších setkání Evy Drahošové během čtvrtečního výjezdu mezi lidi byla diskuse v krajské knihovně a kavárně Café Bajer v Pardubicích. Manželku prezidentského kandidáta přišli podpořit jak obyvatelé města, tak politici a veřejně známé osobnosti.

Dorazil i poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL), který se svými sympatiemi k Drahošovi netajil. Jak popsal web Aktuálně.cz, Drahošové vítězně popisoval, jak se mu podařilo být ve vysílání České televize s plackou „Můj prezident je Drahoš“ asi pět minut, než si toho televize všimla a zasáhla. Drahošová na to reagovala tvrzením, že ČT Drahošův boj o Hrad stejně podporuje, ale nesmí to dát najevo.

Česká televize ovšem odmítá, že by vyjadřovala podporu Jiřímu Drahošovi. „Samozřejmě to není pravda,“ řekla Blesk.cz tisková mluvčí ČT Karolína Blinková. „České televize je denně konfrontována snahou příznivců obou kandidátů prosadit do vysílání své favority. Ať už formou odznáčků či jiných odkazů na kampaň,“ pokračovala mluvčí o obtížnosti volebního období pro televizi. Zároveň vyzvala všechny, aby respektovali nestrannost ČT. 

Zemanův problematický vztah s ČT

Pokud by něco takového byla pravda, pro ČT by to bylo problematické. Jakožto veřejnoprávní televize nesmí zastávat politická stanoviska a všem politickým subjektům musí v rámci vyváženosti poskytovat stejný mediální prostor. Je to stanoveno v zákonu č. 231/2001 o provozování rozhlasového a televizního vysílání a zákonu č. 483/1991 o České televizi. V případě porušení těchto pravidel může čelit finančním sankcím.

Faktu by navíc využil druhý prezidentský kandidát Miloš Zeman, který má s ČT dlouhodobě napjatý vztah. O televizi tvrdí, že není nezávislá. Proto původně naznačoval, že do debaty dvou prezidentských finalistů v předvečer voleb nepůjde. Nakonec se jí zúčastní, Drahoš trval na tom, aby se minimálně jedna odehrála na ČT.

Debatu ale nebude moderovat známé jméno Václav Moravec, který je v televizi synonymem pro podobné souboje politiků. Uvedl, že nechce být hromosvodem, po kterém se bude ze strany současného prezidenta Miloše Zemana snášet kritika na veřejnoprávní televizi. Moderování debaty se tak ujme moderátorka Světlana Witowská, kterou diváci znají z Interview ČT24.

Video  Witowská už grilovala Babiše. A takhle v televizi začínala.  - Zdroj: Newsroom ČT 24, Česká televize
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
luder ( 22. ledna 2018 13:52 )

Je třeba volit Miloše Zemana, který u nás odmítá islamisty a mešity; islamisty, u kterých má žena menší hodnotu než koza a kteří napadají evropské ženy za to, že nejsou zahaleny a že chodí bez mužského doprovodu a dalších pro ně důvodů! Pejskaři při venčení psů jsou jimi hrubě napadáni, protože islamisté psy zabíjejí. I u nás už byly takové případy napadení, které jsou nám zamlčovány! Těch odlišností je celá řada… Afroarabové nechtějí ani v nejmenším dodržovat naše pravidla a chtějí si nás zotročit! Miloš Zeman se rozhodně nehodlá podřídit bruselskému diktátu!

11karel11 ( 21. ledna 2018 20:14 )

Temná vize země za „Drahoše prezidenta “ podle děkana Ševčíka : Znehodnocené úspory lidí , orientace na západní přeregulované trhy , mocenský diktát Bruselu , vítání a kývání ......... ROZHOVOR „Profesor Drahoš nerozumí ekonomice , ani hospodářské politice , přijímal by migranty , v Bruselu všechno odkýval a přijetím eura znehodnotil úspory českých občanů , “ říká v interview pro ParlamentníListy.cz Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Miroslav Ševčík. Současný prezident Zeman má naopak podle docenta Ševčíka zkušenosti a pokračoval by v obhajobě českých národních zájmů. .......................................Další vize si najděte Parlamentní listy.cz, ,,,

va45 ( 21. ledna 2018 17:02 )

Z akademie musel odejít,protože mu funkční období skončilo tak hledal další koryto a nabídlo se mu.Pražská kavárna s Bakalou mu ho nabídla.Drahošová se musí ještě naučit pískat na prsty.

va45 ( 21. ledna 2018 16:57 )

Ale to my Drahošová dávno víme.To by musel být člověk slepý,hluchý a blbý jako socan68 aby to nepoznal.

Martin.. ( 21. ledna 2018 10:13 )

Informace o tom, co měla říci Drahošová o ČT se prvně objevila na aktualne.cz v článku:......https://zpravy.aktualne.cz/domaci/drahosova-zahajila-kampan-v-pardubickem-detskem-dom ove-prala/r~c8fcd53afc8a11e78d510cc47ab5f122/.........., kde stojí: "V České televizi nám fandí, ale nesmí to dávat najevo," reagovala pro změnu Drahošová na poznámku poslance Výborného, že se mu podařilo být ve vysílání ČT asi pět minut s připnutou plackou "Můj prezident je Drahoš", než si toho všiml editor vysílání...........O nějakém Veselém není v článku vůbec žádná zmínka. Kdo tam posléze toto jméno zapletl a popletl nevím. Ale určitě se to teď hodí k tomu, aby se na základě toho tvrdilo, že paní Drahošová vlastně nic takového neřekla. Jenže ona to zřejmě opravdu řekla, ale před poslancem Výborným a ne jakýmsi Veselým, který neexistuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa