Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pistole ze Slovenska skončila u šíleného střelce. Prodejce dostal 7 let natvrdo

Autor: base, ČTK - 
19. ledna 2018
15:20

Na sedm let poslal v pátek německý soud do vězení muže, který prodal pistoli osmnáctiletému mladíkovi, jenž předloni v Mnichově zabil devět lidí. Soud Philippa K. uznal vinným ze zabití a ublížení na zdraví z nedbalosti, informovala agentura DPA. Samotný střelec spáchal po činu sebevraždu.

Němec íránského původu David Ali Sonboly v červenci 2016 u nákupního centra Olympia v Mnichově zastřelil devět převážně mladých lidí. Zbraň, kterou k činu použil, získal přes takzvaný Darknet, obtížně přístupnou, anonymní část internetu využívanou mimo jiné k nelegálním obchodům.

Zbraní, kterou si pořídil za 4000 eur (nyní asi 102 000 korun), byla na Slovensku vyrobená pistole Glock 17. Třiatřicetiletý muž ze středního Německa, který Sonbolymu zbraň prodal a dnes si za to vyslechl sedmiletý trest, je jediným, kdo se bude ze svého činu zodpovídat. Sonboly spáchal sebevraždu krátce po činu.

Podle vyšetřovatelů byla motivem Sonbolyho činu dlouhodobá šikana ze strany spolužáků. Mladík kvůli tomu trpěl psychickými problémy. Zvláštní nenávist si vybudoval k lidem z jihovýchodní Evropy. Při útoku si záměrně vybíral mladé lidi, kteří odpovídali jeho představě o nepříteli. Mezi mrtvými byly mimo jiné osoby původem z Maďarska, Turecka, Řecka a Kosova. Politický motiv činu vyšetřovatelé ale vyloučili.

Šílená střelba v Mnichově se odehrála krátce po teroristickém útoku ve vlaku jedoucím do bavorského Würzburgu a krátce před atentátem ve městě Ansbach ve stejné spolkové zemi. Ačkoli bilance střelby v bavorské metropoli byla zdaleka nejtragičtější, nejednalo se o teroristický útok, zdůraznilo už dříve státní zastupitelství.

Video  Útočník z Mnichova: Utekl na střechu obchoďáku a střílel i odsud  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi