Richard Špíšek, obhájce Dahlgrena, už nemá žádná zplnomocnění Američanovy rodiny k vyřizování záležitostí spojených se sebevraždou odsouzence. Zanikla smrtí jeho klienta. Ten se ve čtvrtek 11. ledna oběsil ve Valdicích na Jičínsku, kde si odpykával doživotní trest za vraždu čtyř svých příbuzných z Brna.

„Dokončím pouze formálně podaný proces dovolání k Nejvyššímu soudu. Datum jednání ještě nebylo nařízeno,“ řekl Blesku Špíšek.

S rodiči vraha byl pouze ve formálním emailovém kontaktu, když rodinu informoval o smrti jejich syna. Záležitosti spojené s pohřbem či případným převozem těla nebo urny zemřelého vraha do Spojených států, řeší podle zjištění Blesku americká ambasáda výhradně spolu s rodiči vraha.

 

Velvyslanectví USA v ČR však informace ohledně dalšího postupu kolem Dahlgrenova pohřbu nekomentovala a ani nenaznačila další možný vývoj. „Podle amerických zákonů nesmíme podávat jakékoliv informace týkající se soukromých osob,“ řekla Blesku vedoucí tiskového oddělení velvyslanctví USA Helena Stehlíková.

Českou stranu Dahlgren nezajímá

Pohřbem ani osudem Dahlgrenova těla se nebude v žádném případě zabývat české ministerstvo zahraničí. „Kevin Dahlgren byl občanem Spojených států. Veškeré náležitosti proti řeší velvyslanectví výhradně s jeho rodinou,“ řekla Blesku mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Pokud se americké úřady a rodina dohodnou na dalším postupu, přichází v úvahu několik variant. Letecký převoz těla Dahlgrena do USA v cínové rakvi nebo méně nákladná přeprava jeho popela v urně.

V krajním případě pak pohřeb na státní útraty České republiky s následným rozptýlením popela na hřbitově v Jičíně. Tato varianta je však vzhledem k vazbě amerických rodičů k svému synovi krajně nepravděpodobná.

VIDEO: Doživotí pro Dahlgrena za masakr v Brně: Takhle reagoval na rozsudek

Video
Video se připravuje ...

Doživotí pro Dahlgrena za masakr v Brně: Takhle reagoval na rozsudek Václav Lang, Blesk TV

 

Fotogalerie
25 fotografií