Dodnes nikdo neví, za jakým účelem někdo plný pohár peněz ukryl. Nejčastěji jej vlastníci schovávali kvůli válce. Mnohé z mincovních pokladů pocházejí z období mezi husitskými válkami a 60. léty 15. století. Možné je ale i ukrytí na základě kriminální činnosti. To už se ale bohužel nedozvíme.

Video
Video se připravuje ...

Prohlédněte si, čím se platilo na přelomu 14. a 15. století. Eva Fornálová

Poklad ze Štěpánské

Mince byly ve Štěpánské ulici objeveny před 13 lety, v roce 2005, při archeologickém výzkumu dvorku vnitrobloku domu č. 33, č. p. 645. „Poklad byl uložený v keramické nádobě v takzvaném loštickém poháru. Překrytý kusem kůže ležel pod podlahou,“ rozpovídala se o nálezu hlavní kurátorka výstavy Miroslava Šmolíková. 

V nádobě bylo nalezeno přes dva tisíce mincí. Prohlédnout si teď můžete jak keramickou nádobu, tak 18 z nich. „Soustředili jsme se na přiblížení detailů jednotlivých mincí. Návštěvníci si tak mohou podrobně prohlédnout originály i zvětšeniny jednotlivých mincí od nejstaršího až po nejmladší exemplář – což na velkých souhrnných výstavách není úplně možné,“ vysvětlovala Šmolíková, v čem je tahle prezentace jiná.

Celý poklad s dvěma tisíci mincemi bude vystaven až během následujícího roku 2019 v nové stálé expozici Muzea hlavního města Prahy v domě U Zlatého prstenu na Starém Městě, která je věnovaná středověkému období v historii Prahy.

Kdy: do 2. dubna, kromě pondělí vždy od 9 do 18 hodin
Kde: Muzeum hlavního města Prahy
Vstupné: 150 korun

Fotogalerie
13 fotografií