Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Přetahovaná o migranty i měření „čudlíků“: Trump má za sebou rok v Bílém domě

Autor: Martin Valeš - 
20. ledna 2018
15:15

Už je to rok, co Donald Trump (71) složil prezidentskou přísahu. A země se otřásla. Byť nesplnil většinu ze svých velkohubých slibů z předvolební kampaně, dal o sobě pořádně vědět.

Mnozí voliči Trumpovi přestali fandit, má nejnižší míru obliby v moderní době. A to může být rád, že se daří ekonomice či že víceméně padl Islámský stát, ač na tom má prezident výrazně menší zásluhy, než tvrdí. Výročí oslaví velkolepě, ve svém floridském rezortu Mar-a-Lago. Vstup na galavečer pro pár stojí od 100 000 dolarů (dvou milionů) výše, výtěžek půjde na Trumpovu kampaň pro znovuzvolení.

Kde Trump vyhořel?

  • Zákaz muslimů

Už po týdnu vydal nařízení o přísném a náhlém omezení migrace. Řada úřadů odmítla poslechnout, soudy ho brzy pozastavily pro rozpory s ústavou. Nahradilo ho »politicky korektnější« nařízení, jež omezuje vstup do USA z několika rizikových zemí. Půl planety popudil i výrok, že migranty „z pr*elí jako Haiti“ nechce.

  • Daňová reforma

Snížení daně z příjmu firem (z 35 na 21 %) a daňové úlevy pro bohaté občany asi těm obyčejným nepomůžou.

  • Ropák

O životní prostředí se nebojí. Povolil kontroverzní ropovody, uvolnil pravidla těžby ropy z břidlic (frakování), zrušil účast USA na Pařížské klimatické dohodě.

  • Měření čudlíků

Za Trumpa se přiostřilo napětí kolem komunistické Severní Koreje. Vůdci Kim Čong-unovi vzkázal, že má »mocnější jaderný čudlík«, a to vždy po ruce. Přitvrzení sankcí proti KLDR nijak nepomohlo.

  • Fake News

Slovem roku se podle Collinsova slovníku stalo Fake News – falešné zprávy. Prezident jím útočí na novináře, s jejichž zprávami nesouhlasí, kdy CNN je v první řadě. Trump dokonce tvrdí, že ho vymyslel, ovšem to je Fake News.

  • Ruský postrach

Probíhá košaté vyšetřování o ruském vměšování do voleb a možných kontaktech s ruskými agenty. Už stálo místo několik Trumpových lidí.

  • Sliby chyby

Chvástal se, jak zruší obchodní dohodu s Kanadou a Mexikem či nasadí 45% cla na zboží Made in China. V Pekingu naopak podepsal kontrakty za pět bilionů Kč.

  • Zeď

Ze slibované „krásné velké zdi“ na hranici s Mexikem stojí jen osm několikametrových ukázek.

  • Malá domů

Trump už nešéfuje obchodnímu impériu, ale střet zájmů trvá. V jeho hotelích rádi bydlí zástupci firem či jiných zemí, aby ho potěšili. Fakt se tím nenechá ovlivnit? Ovšem největším svým zákazníkem je on sám. Ve svých podnicích (hlavně na Floridě) tráví spoustu času. Přesuny a zabezpečení celého prezidentského cirkusu stojí stamiliony korun. Víkendy v oficiálním letovisku Camp David by zdaleka tolik nestály.

VIDEO: Spojené státy si připomněly teroristické útoky na Dvojčata, Trump držel minutu ticha před Bílým domem.

Vše o Donaldu Trumpovi naleznete ZDE

Zobrazit celou diskusi