Pooperační rekonvalescence po tak náročném a riskantním onkologickém zákroku je velmi složitá. Jiří Pomeje nyní nesmí dva týdny nic polykat, ani sliny. Ty musí vyplivovat. "Toho se moc bojím, že bude uslintanej. To ale časem přejde,“ řekl sám Pomeje Blesku před náročnou operací.

Pokud nenastanou v hojení komplikace, až čtrnáctý den může prý Jiří pod dohledem ošetřujícího lékaře poprvé zkusit polknout tekutinu. „V dalších dnech se přes tekutou a kašovitou stravu přechází na stravu tuhou. Někdy může vzhledem k dvoutýdenní absenci polykání nastat oslabení polykacího reflexu a tím i možnost návratu tekutiny nosem. To se ale brzy upraví,“ dozvěděl se Blesk na ORL v pražské Ústřední vojenské nemocnici, kde Pomeje leží.

Péče o ústní dutinu

Jirka se také v nemocnici musí naučit pečovat o dutinu ústní. „Teď mu ústa několikrát denně vysušují hydrofilním mulem. Ošetřující lékař mu také musí několikrát denně odsávat z úst, nosu a nosohltanu,“ říká zdroj na ORL s tím, že léky proti bolesti se pacientovi podávají třkrát denně nitrožilně spolu s ostatními medikamenty. Protože Pomeje přišel o hrtan, orgán, kde dochází k tvorbě hlasu, musít se naučit původní hlas nahradit. Ani šepot se ale pro dobré hojení operační rány zpočátku nedoporučuje. Aby mohl s okolím komunikovat, dostane proto Jirka psací potřeby od ošetřujícího personálu.

Hlasová protéza

Až po ukončení léčby může Pomeje navštívit foniatrickou ambulanci, kde bude nacvičovat nový hlas. A existuje několik způsobů, jak původní hlas nahradit. Naučit se jícnový hlas, používat aparát, který se přikládá na boční stranu krku a vydává zvuky připomínajcí elektronický hlas, nebo lze zavést hlasovou protézu, která zčásti dokáže ztracený hlas napodobit.

Rakovina hrtanu

Ročně u nás onemocní přibližně 500 mužů. Zhoubným nádorem hrtanu jsou muži postiženi 7× častěji než ženy. Nejčastěji onemocní ti, jimž už bylo 40 let. A především pokud kouří, hodně pijí a užívají marihuanu. Také některým profesím pracujícím se dřevem hrozí větší riziko tohoto onemocnění, protože vdechují dřevěný prach.

Čím později se nádor zachytí, tím vyšší je riziko nutnosti chirurgického odstranění hrtanu a ztráty hlasu. Pokud se karcinom hrtanu neléčí, vede to k úmrtí v průměru do 1 roku.

Popis nemoci

 

  • Příčinou vzniku rakoviny hrtanu je zejména alkohol a kouření, ale také některé viry.
  • V pokročilejším stadiu se může objevit zápach z úst, nehybnost jazyka nebo problémy se zubní náhradou.
  • Některé pacienty však na přítomnost nádoru upozorní až rozvoj vzdálených ložisek – metastáz.

Co by mělo především varovat:

  • Chrapot, který trvá více než 3 týdny
  • Pocit cizího tělesa v krku
  • Bolesti v oblasti krku
  • Polykací obtíže
  • Dušnost
  • Zduření krku
  • Příměs krve ve slinách
  • »Nosová« řeč

 

VIDEO: Jiří Pomeje je po operaci: Jak dopadla? Přišel o hrtan a hlasivky!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Pomeje je po operaci: Jak dopadla? Přišel o hrtan a hlasivky! Tereza Kühnelová

Fotogalerie
34 fotografií