Výstava věnovaná Ferdinandu II. byla zahájena už v listopadu. Přesto se tento víkend něco změnilo. „U exponátů, které jsou obměňovány, se jedná o práce na papíře, které jsou velmi citlivé na světlo. Takové práce mohou být vystaveny jen několik týdnů v kuse a následně uloženy na další období do tmavého prostředí,“ vysvětlovala mluvčí Národní galerie Anna Stránská, proč nyní došlo k obměně některých děl.

Obměna děl

Obvyklá doba vystavení kreseb nebo kolorovaných grafik na papíru netrvá déle než tři měsíce. Následně je čekají tři roky uložení v depozitáři, kde je stálá teplota, vlhkost vzduchu a tma. 

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z výstavy Eva Fornálová

Výstavu kolorované rytiny Aeneovy lodi, která měří přes tři metry, nahradil alegorický průvod oslavující příchod jara. Prohlédnout si teď také můžete tři kolorované výjevy z druhé svatby arcivévody Ferdinanda.

Záliby Ferdinanda II.

Na výstavě zjistíte třeba to, že byl milovníkem lovů a dvorských slavností, do kterých se často zapojoval jako herec a zpěvák. Také zjistíte, že v renesanci se lidé bavili nad zvláštnostmi druhých. Dokonce se na Ferdinandově dvoře proslavil trpaslík, který při slavnostní hostině nečekaně vyskočil z paštiky. 

Důkazem zaujetí podivnostmi jsou i vystavené obrazy na jedné zdi, kde můžete vidět miniaturního muže s obrem i dívku v nádherných šatech s chlupatou tváří.

Arcivévoda

Výstava věnovaná Ferdinandu II. oslavuje 470 let, kdy poprvé přijel do Čech. Druhorozený syn císaře Ferdinanda I. prožil dětství a mládí ve společnosti staršího bratra a následníka trůnu Maxmiliána. Od roku 1547 žil v českých zemích. Vděčíme mu například za letohrádek Hvězda, který by bez něj nikdy nevznikl.

Kdy: od 20. ledna do 25. února
Kde: Valdštejnská jízdárna
Vstupné: 220 korun

Fotogalerie
37 fotografií