Požár vypukl v hotelu v Náplavní ulici v sobotu v šest hodin večer. „Požárem byla zasažena celá dvě patra hotelu v plném rozsahu. Spousta lidí byla v pokojích, dokonce jsme měli lidi i na střechách,“ popsal vedoucí směny A pražských hasičů Antonín Šustr.

Hasiče v neděli vystřídali vyšetřovatelé policie, experti Kriminalistického ústavu i soudní znalci. Zjišťovali, kde a proč začalo hořet, podle prvních informací se oheň rozšířil z klimatizace.

Hned na počátku se však ale podle televize Prima objevily zprávy, že plameny se do budovy hotelu rozšířily z vozidla zaparkovaného ve vnitrobloku domu. Vyšetřovatelé zatím nemohli vyloučit ani úmyslné založení požáru. Kriminalisté oficiální stanovisko k příčinám ještě neuveřejnili, jisté ale je, že škoda, kterou požár způsobil, přesáhne 20 milionů korun.

Umírali mladí lidé

Dvě z obětí, mladý Němec (†21) a Jihokorejka (†20), zemřely ještě předtím, než se k nim záchranáři dostali. „Už jsme jim bohužel nedokázali pomoci,“ uvedla jejich mluvčí Jana Poštová. Další tři těžce zraněné záchranáři na místě úspěšně resuscitovali, později v nemocnici ale zemřely dvě ženy.

Smrtící byl kouř uvnitř hotelu. „Totožnost obětí zatím neznáme,“ uvedl v neděli večer policista Jan Daněk. Kromě nich byli vážně zraněni další dva lidé, jeden středně a tři další lehce. Mezi zraněnými jsou občané Nizozemska, dva muži (54, 82) a žena (78), Turek (38) a Francouz (33).

Lehce se zranili také dva hasiči. „Jejich stav je dobrý,“ uvedl mluvčí hasičů Jan Kavka. Evakuováno bylo 34 lidí, převážně cizinců. Celkem 100 hotelových hostů je nyní rozmístěno ve třech hotelech v Praze. Zásah byl velmi náročný.

Video
Video se připravuje ...

Požár hotelu v centru Prahy: Dva mrtví na místě, dva v nemocnici Aktu.cz

 

Fotogalerie
42 fotografií