Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Africký mor se šíří: Našli další nakažené prase mimo rizikovou oblast

Autor: ČTK, var - 
22. ledna 2018
16:59

Veterináři potvrdili africký mor prasat v pořadí už u osmého divočáka nalezeného mimo původní vysoce rizikovou oblast ohraničenou ohradníky na Zlínsku. Tělo uhynulého zvířete bylo minulý týden objeveno v katastru Kudlova, který je místní částí Zlína. Řekl to Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy (SVS).

Africký mor prasat se na Zlínsku rozšířil mimo původní vysoce rizikovou oblast ohraničenou elektrickými a pachovými ohradníky na přelomu roku. Vyšetření nejprve 29. prosince potvrdilo nákazu u šesti kusů divokých prasat různých věkových kategorií a pohlaví nalezených v katastrálním území Lípa a 3. ledna také u takzvaného lončáka, tedy zvířete mladšího než 24 měsíců, nalezeného v katastrálním území Zlín-Kudlov. Nalezené uhynulé kusy se nacházely zhruba 1,5 až 2,5 kilometru za ohradníky.

Ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád dnes ve Zlíně novinářům řekl, že osmý nalezený uhynulý kus byl v Kudlově. „Tam je to tedy druhý případ. Podle výsledků je to starší nález, to znamená, že uhynulo ve stejné době jako ten první případ, akorát se ho nepodařilo okamžitě najít,“ uvedl Semerád. „Podle informací, které mám, by se mělo jednat o stejnou tlupu, která byla těch šest prasat plus jedno, dneska už dvě v Kudlově,“ řekl.

Odměna za smrt nakaženého prasete

Veterináři 9. ledna rozšířili vysoce rizikovou oblast nákazy africkým morem prasat na Zlínsku o katastry dalších čtyř obcí a místních částí. Konkrétně šlo o Zlín-Jaroslavice, Zlín-Kudlov, Lípu a Želechovice nad Dřevnicí. Do 31. ledna navíc musejí všechna města a obce na Zlínsku odevzdat soupisy hospodářství s chovem prasat domácích.

V pátek se zvýšila odměna za zastřelené dospělé divoké prase, tzv. zástřelné, ve zlínském okrese na 8000 korun. Vyplácejí se za kusy nad 50 kilogramů, za menší to je 4000 korun. Zvýšila se i odměna za nalezení uhynulého kusu v celé ČR na 2000 korun, v okrese Zlín na 5000 korun.

V Česku se nákaza, která není nebezpečná pro člověka, objevila poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři k dnešku potvrdili africký mor prasat u 213 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Kdyby se tak stalo, musely by být vybity.

 

st.rec ( 23. ledna 2018 11:46 )

Tohle už asi je opravdová chemická válka,přece naši kanci do afriky za sexem nejezdí,to sem někdo musel cíleně přitáhnout.Navíc jde o další likvidaci domácích chovů a likvidaci potravinové produkce,následné závislosti atd. PS.Zastavte bourání v Letech.

zlymikes ( 22. ledna 2018 17:19 )

V Praze? Tam je jich neurekom

Zobrazit celou diskusi