Ledová Praha je největší akcí, kterou Pionýr organizuje. Pomáhá mu přitom Nadace dětem 3. tisíciletí. V jejím rámci mohou děti navštěvovat pestrou nabídku kulturních institucí, a to s výraznou slevou, místy dokonce zdarma. Jejím principem je nabídnout atraktivní strávení volného času během pololetních prázdnin, které letos připadají na pátek 2. února. Akce se týká i následného víkendu.

Jediné, co pro využití výhod musí děti, respektive jejich rodiče udělat, je vyzvednout si takzvanou ledovou kartu. Ta bude k dispozici v ústředí Pionýra na Senovážném náměstí od pondělí 29. ledna až do pátku 2. února. Tak zvaná »Ledovka« představuje vstupenku na jednotlivé akce a instituce. Právě skrze ní bude jejím držitelům poskytnuta buďto výrazná sleva anebo vstup zdarma.

Nabídka je široká

Zájemci si budou moci „výhodně“ prohlédnout například Pražský Hrad, Síň slávy českého fotbalu nebo Botanickou zahradu hl. m. Prahy. „Každým rokem se snažíme nabídku míst rozšířit,“ uvedl při tiskové konferenci k Ledové Praze předseda Pionýru Martin Bělohlávek.

Letos budou děti moci navštívit nově třeba Muzeum historických nočníků nebo toalet, což si myslím, že by je mohlo zajímat.“ Seznam míst, která půjde na »Ledovku« navštívit, je k nahlédnutí na internetových stránkách pořadatele akce. Jejich přehled je vyznačen i na kartě.

O akci se zajímají tisíce dětí

Výhody Ledové Prahy podle statistik Pionýra využívá každoročně 13 až 15 tisíc zájemců. „Počet zájemců je pro nás už nyní na hranici únosnosti. Myslím si ale, že pokud do ulic Prahy dostaneme pár tisíc dětí, které stráví příjemný čas, je to úctyhodný výkon.“ Akce je především určena dětským zájemcům. Organizátoři myslí ovšem také na jejich rodiče, případně jiný dospělý doprovod.

Doprovodný program

Kromě vstupů do jednotlivých institucí pořádá Pionýr také vědomostní soutěž o ceny nebo geocachingovou hru, která děti provede po zajímavých místech Prahy. V Kongresovém centru Praha se také 3. února uskuteční 21. ročník koncertu Děti dětem, na kterém vystoupí úspěšní účastníci otevřené kulturní soutěže Sedmikvítek, kterou Pionýr každoročně pořádá.

Fotogalerie
9 fotografií