Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čína zakázala hip hop a tetování. Chrání občany před „špatným vkusem“

Autor: Mii - 
28. ledna 2018
20:42

Herci, zpěváci a obecně známé osobnosti, které mají potetované tělo nebo se věnují hudebnímu žánru hip hop, se už v žádném z čínských médií nebudou moci ukázat. Tamní vláda rozhodla, že hip hop a tetování jsou znakem vulgarity a špatného vkusu a je před nimi třeba občany chránit.

Zákaz obsahuje hlavní čtyři body, které musí média dodržovat. Informoval o tom Gao Changli, šéf publicity ve Státní administraci pro tisk, publikace, rádio, film a televizi Čínské lidové republiky (SAPPFT). „Zakázáni jsou hlavně herci, jejichž srdce neleží u strany (vládnoucí komunistické strany, pozn. red.) a jejichž morálka není ušlechtilá,“ komentoval zákaz zprvu obecně.

„Také jsou zakázáni herci bez vkusu, kteří jsou vulgární a obscénní. V žádném případě se nesmí objevit herci, kteří nemají správnou ideologii a v minulosti čelili morálním skandálům,“ pokračoval Changli. Čínský server Sina pak dodal, že později regulátoři přesně specifikovali, že v médiích se nesmí objevit hip hopová kultura nebo jiná podobná sub-kultura.

Server spekuluje, že zákaz souvisí s hip hopovými zpěváky Wang Hao, známým jako „PG One“ a Zhou Yan, známým jako „GAI“, kteří v minulosti vyhráli populární televizní show Rap v Číně a kteří byli v nedávné době sankcionovaní za chování, které odporovalo hodnotám čínské komunistické strany. PG One se například musel omluvit za oplzlé texty písní, které podle kritiků urážely ženy a mladistvé podbízely k požívání rekreačních drog.

I Biebera v Číně zakázali

Čína měla v minulosti problém i se zahraničními interprety. Loni v červenci pekingský úřad pro kulturu zakázal Justinu Bieberovi uspořádat sérii koncertů, protože jeho předchozí vystoupení měla vyvolat „veřejnou nevoli“. Měsíc poté úřad oznámil, že bude podporovat jen umělce, kteří propagují pozitivní a zdravý přístup k životu.

Občané z nového zákazu nadšení nejsou. Místní sociální síť Weibo zahrnuli negativními komentáři, ve kterých se pozastavují nad logikou tamní vlády.

diskutujici ( 29. ledna 2018 06:32 )

Hip Hop ? Dobre udelali, to neni zadna hudba

19.3.1977 ( 28. ledna 2018 22:03 )

 Hovadina a tohle podporuje zombík!!!!

Zobrazit celou diskusi