Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Peking i Šanghaj mají méně obyvatel. Čína se pyšní prvním poklesem za 20 let

Autor: Darina Jíchová - 
25. ledna 2018
21:30

Statistiky ukázaly, že populace v hlavním městě Číny Pekingu za rok 2017 klesla o jednu desetinu procenta. Převedeno na obyvatele to znamená, že ve městě je o 22 tisíc lidí méně, než tomu bylo předtím. Do této doby počet obyvatelstva narůstal. V roce 2016 žilo ve městě rekordních 21, 7 milionů obyvatel. Stejný pokles zaznamenala i Šanghaj, obě čínské metropole patří mezi nejlidnatější města na světě.

Je to poprvé, kdy úřady zaznamenaly snížení počtu obyvatel ve městech. Podle expertů za tím stojí mnoho faktorů jako úbytek populace v produktivním věku nebo zamezení migrace z venkovských provincií do města. Pekingské úřady oznámily, že maximální počet obyvatel, který může ve městě žít, je 23 milionů. Předpokládá se, že limitu bude dosaženo v roce 2020.

Peking se zbavil migrantů z venkova

Město se chce soustředit především na zlepšení obytných podmínek, které jsou zvláště v nižší pracovní třídě hrozné. Koncem minulého roku autority z města vystěhovaly tisíce vesničanů, kteří do Pekingu přišli za prací. Lidé žili na okraji města v průmyslové oblasti. Bydleli namačkaní v přeplněných ubytovnách v nehygienických podmínkách.

Mnohamilionová populace způsobuje časté dopravní kolapsy. Mnohamilionová populace způsobuje časté dopravní kolapsy. | Reuters, EPA

Po zátahu vlády v oblasti propukl požár, při němž zahynulo 19 lidí. Kritikové obvinili pekingské zastupitelstvo, že oheň použili jako výmluvu pro zaměrné vysidlování nejchudších obyvatel města. V Číně platí přísné zákony pro vnitrostátní migraci. Pokud člověk nesplňuje podmínky, které nařízení stanovuje, nemá v nové oblasti právo na základní služby, zdravotní péči nebo vzdělání.

Vláda spoléhá na to, že zákony zabrání nelegální migraci a obyvatel ve městech tak bude ubývat. Celkově však populace v zemi stále roste a Čína zůstává nejlidnatějším státem na světě, k dnešnímu datu má 1,4 miliardy obyvatel. Za poslední rok vzrostl počet občanů o 5 milionů lidí, což je ale o milion méně než v roce 2016. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi