Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Rusko je připravené napadnout Británii, říká ministr a varuje: Útok neustojíme

Autor: Darina Jíchová - 
26. ledna 2018
15:00

Britský ministr obrany Gavin Williamson tvrdí, že Rusko je připravené napadnout Británii. „Nejedná se o fyzickou invazi, zaútočí na infrastrukturu, a to jak na telekomunikaci, tak i na dodávky plynu a elektřiny. Záměrem Rusů bude v zemi vyvolat chaos a paniku, během takového stavu mohou zemřít tisíce lidí. Ruský útok Británii ochromí a nechá ji otevřenou pro další zásahy,“ varoval ministr. Informovala o tom stanice BBC.

„Rusové se řídí jedinou myšlenkou: jak naší zemi způsobit co největší škodu. Chtějí zničit naší ekonomiku, narušit celou infrastrukturu a uvrhnout zemi do totálního chaosu. Nemusí vystřelit jedinou raketu naším směrem, jejich akce by v Británii vyvolala zmatek a dezorientaci, která by si vyžádala nespočet obětí,“ domnívá se Williamson.

Krize britské armády

O možnosti ruského útoku promluvil těsně předtím, než ministerstvo obrany vydá souhrnnou zprávu o stavu jejich úřadu. Williamson žádá od vlády více peněz. Finanční škrty, které v loňských letech postihly armádu, ji uvrhly do tristního stavu.

Podle výroční zprávy by v případě otevřeného konfliktu nebyli britští vojáci schopni čelit ruské převaze. „Rusko je připravené. Stav, v jakém je naše vojsko, by byl pro všechny ostatní národy nepřijatelný,“ prohlásil ministr. Jeho slova potvrdil i hlavní velitel armády generál Nick Carter.

Ministr obrany Gavin Williamson ve výcvikovém táboře Ministr obrany Gavin Williamson ve výcvikovém táboře | reprofoto/twitter

Dodal také, že Kreml má v Británii špehy a zaměstnává spoustu hackerů, kteří mu pomáhají odhalit, jak pracuje britský systém a kde jsou jeho slabiny. Poslední testy navíc prokázaly, že britské servery nejsou dostatečně zabezpečené a může se do nich dostat i průměrný hacker. Williamson předložil i důkazy. „Proč by jinak shromažďovali fotografie britských elektráren, ropovodů a plynovodů? Pokud převezmou kontrolu nad těmito částmi infrastruktury, zanedlouho se zhroutí celá.“

Cílem Rusů je vyvolat chaos

„Dokážete si představit, co by se stalo? V zemi by zavládl zmatek a panika. Miliony lidí by byly bez proudu a plynu, telefonní sítě by byly nepoužitelné, Británie by byla zranitelná. Tohle je skutečná hrozba, ne potenciální teorie, o které se šeptá v kuloárech,“ řekl ministr. Šéf úřadu národní kybernetické bezpečnosti Ciaran Martin během roku několikrát upozornil na útoky ruských hackerů, jejich cílem byla převážně telekomunikace.

Hackeři hledají slabiny systému

„Co hledají na našich serverech? Slabá místa, trhliny v naší obraně, chtějí vědět, jak nejúčinněji zaútočit,“ prohlásil Williamson. Rusko navíc uvedlo, že jakékoliv další sankce uvalené na jejich stát bude považovat za „vyhlášení války“. Andrej Kostin, ředitel ruské banky VTB a blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina, prohlásil: „Stojíme na sklonku nového závodu ve zbrojení. NATO po Evropě rozmisťuje stále více a více jednotek. Nikdo si nemůže myslet, že Rusko bude mlčet a neodpoví na jeho výzvu.“

darkmarek ( 21. prosince 2018 23:29 )

Gándhí ti to určitě věří. Kamarádíte se s USA a s jejich základnami kde mají mimozemské technologie které už dávno mohly ukončit těžbu ropy.

ivoadler ( 17. dubna 2018 17:23 )

Včera jeden anglický ministr (Johnson?) v televizi říkal, že Anglie je hrdá na to, že financuje Bílé přilby v Sýrii. Protože ti chudáci po povstání proti zákonné vládě neměli žádnou zdravotnickou službu. Tak vlastně vlastně Anglie (a ostatní) financuje zdravotní službu teroristů, které se o zdraví na okupovaných územích moc nestarali. Čí chleba jíš, toho píseň zpívej.

Martin63 ( 11. února 2018 22:41 )

Spočítal někdo kolik válek v historií vyvolalo Rusko a kolik Angláni?

Antonin Blaha ( 26. ledna 2018 22:10 )

 Tady plati podle sebe soudim tebe

gabreta ( 26. ledna 2018 20:13 )

Zvláštní je, že západ považuje Rusy za zaostalé ožralé mužíky a dokázali by takový útok? Kdy tedy západ lže. Že jsou Rusáci zaostalí a nebo na tak vysoký úrovni, že by dokázali ochromit na dálku stát v NATO, který válčí a "vítězí" ve všech možných státech Afriky!! Nejspíš soudruzi z NATO chtějí vyšší rozpočty na zbrojení!!

Zobrazit celou diskusi