Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Amerika je na prvním místě!“ Trump v Davosu mluvil o teroru i uprchlících

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
26. ledna 2018
18:03

Americký prezident Donald Trump v projevu na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu dnes řekl, že bude Ameriku vždy stavět na první místo. To ale podle něj neznamená, že by měla Amerika zůstat sama. Podle Trumpa je teď výhodné v Americe znovu investovat, mimo jiné díky reformě daní, kterou prosadil. Trump vyzdvihl i výsledky, jichž americká ekonomika dosáhla během prvního roku, co je Trump ve funkci prezidenta.

Trump také řekl, že Spojené státy jsou otevřeny podnikání, zažívají nebývalý růst a že je teď ten správný čas v USA investovat. Upozornil, že Spojené státy jsou připraveny k jednání o vzájemně výhodných obchodních dohodách se všemi zeměmi.

Amerika je zase skvělá

„Svět je teď svědkem obnovy silné a prosperující Ameriky. Teď je ten správný čas na to, abyste přenesli svá pracovní místa a investice do USA,“ prohlásil.

Obchod podle prezidenta musí být poctivý a vzájemný. Trump v této souvislosti varoval obchodní partnery, že Washington už dál nebude tolerovat nepoctivé obchodní postupy a upozornil, že predátorské praktiky pokřivují trh. „Nemůžeme mít volný a otevřený obchod, pokud některé země zneužívají systém na úkor jiných,“ uvedl.

Záznam Trumpova projevu:

Trump se pochválil za boji proti terorismu

Americký prezident Trump rovněž v Davosu vyzval partnery Spojených států, aby se společně s ním nadále snažili Íránu zabránit v podpoře teroristů a v cestě k jaderné zbrani. Trump se na ekonomickém fóru v Davosu také pochválil za „historické úsilí“, s nímž se snaží sjednotit nátlak na Severní Koreu kvůli jejímu jadernému programu.

„Nemůžeme mít prosperitu bez bezpečnosti. A aby byl náš svět bezpečný před ničemnými režimy, terorismem a revizionistickými mocnostmi, žádám naše přátele a spojence, aby investovali do své vlastní bezpečnosti a plnili své finanční závazky,“ řekl v Davosu americký prezident. Trump v minulosti kritizoval v této souvislosti členské státy NATO, z nichž podle něj ne všechny země přispívají dostatečně na obranu a USA pak na svých bedrech nesou velkou část odpovědnosti za společnou obranu.

Prezident vyzdvihl pád ISIS

Trump také v projevu připomněl společný boj mezinárodní aliance pod vedením USA proti teroristům z organizace Islámský stát (IS), která v předchozích letech získala značné území v Sýrii a Iráku, ale v posledním roce téměř celé zase ztratila. „Jsem potěšen podporou koalici, která porazila ISIS a znovu získala téměř 100 procent území, předtím dobyté těmito vrahy v Iráku a Sýrii,“ řekl Trump.

„Zavázali jsme se, že zajistíme, aby se Afghánistán nikdy znovu nestal bezpečným rájem pro teroristy, kteří chtějí masově vraždit naše národy,“ uvedl americký prezident s odkazem na asijskou zemi, v níž se tamní vládu snaží svrhnout radikální islamistické hnutí Tálibán.

Otázka migrace

Americký prezident v proslovu v Davosu zmínil i jeho oblíbené téma migrace. Konkrétně hovořil o takzvané řetězové migraci, tedy spojování rodin přistěhovalců. Tento systém je podle něj třeba „nahradit systémem podle zásluh“. „Nově příchozí musíme vybírat podle jejich schopností, jimiž mohou přispět naší ekonomice,“ řekl také Trump.

Miloslav123 ( 26. ledna 2018 23:44 )

Prezident USA Donald Tramp se stejně jako všichni účastníci jednání v Davosu věnoval ve svém projevu především ekonomickým problémům. Miliardář Tramp je bez jakýchkoliv pochybností člověk, který patří ke globální finanční elitě. Globální elita v Davosu jednala o možnostech řešení různých globálních ekonomických problémů, přičemž všichni účastníci jednání jaksi "pozapomněli" na řešení problémů, které pramení z existence různých válek a podobných konfliktů. Války, vývoj a výroba zbraní, zbrojení, vojenské základny, vojensko-průmyslové komplexy atd. jsou prokletím naší doby. Jsou to hračky globální finanční elity, tj. tzv. "lidí velkých peněz". Uvedená hra těmto lidem vynáší astronomické příjmy. Těmto lidem je zcela lhostejné kolik lidí v jejich hře zahyne a kolik se přitom zničí materiálních hodnot. Stávající mocensko-politické uspořádání světa je zastaralé. Dnes už je zcela zřejmé, že je třeba ho pokud možno co nejdříve změnit. Nastolení nového mocensko-politického uspořádání světa bude vyžadovat realizaci řady kroků, přičemž prvním krokem bude náprava nespravedlivého globálního finančního systému. Jak napravit nespravedlivý globální finanční systém je uvedeno v článku: BUDOUCNOST GLOBÁLNÍHO FINANČNÍHO SYSTÉMU - http://miloslav7.blogspot.cz/2018/01/budoucnost-globalniho-financniho-systemu.html Celý svět je třeba změnit. Viz video: Duch doby: Drtivě pravdivý dokument CZ - http://miloslav7.blogspot.cz/2018/01/duch-doby.html

Zobrazit celou diskusi