Pražská zabíjačka se, stejně jako každoročně, obešla bez zabíjení prasete před zraky lidí. Návštěvníci, kteří přišli na Letnou, mohli vidět už jen pověšené prase a řezníka, který radil, jak jednotlivé části z něj zpracovat.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak vypadá taková zabíjačka na Letné Eva Fornálová

Milovníci vepřového si pak mohli pochutnat na tradičních jídlech, jako je ovar, zabijačková polévka, prejt, prdelačka i klobásy. Chodíme sem s dětmi každoročně, aby zažily, co jsme my měli na vesnici jako malí. Škoda, že už se tahle tradice vytrácí i z vesnic, říkala redaktorce Blesk.cz s úsměvem maminka Aneta.

Tento nápad vznikl už před jedenácti lety. Rok od roku roste zájem Pražanů všech věkových kategorií. Zatímco první ročníky navštívilo pár desítek lidí, dnes na akci chodí stovky návštěvníků. „Zabíjačka k Česku patří. A kde jinde si dát prdelačku a prejt, než tady,“ vysvětloval senior z Holešovic, který se sem vydal za jídlem.

Zpracování vepřového

Zvláště mladí lidé kolikrát neví, co zabijačka obnáší. „Chtěli jsme zejména městské veřejnosti a mladší generaci připomenout cestu od původního zdroje surovin, v tomto konkrétním případě vepřového masa, až po samotnou konzumaci,“ prozradila za Národní zemědělské muzeum Jitka Taussiková.

Akce byla navíc pojata tak, aby měla i vzdělávací charakter. Pro malé i velké návštěvníky připravilo muzeum workshopy, na kterých se mohli naučit zpracovat i vepřové maso nejen skrze ukázky, ale také lekce vaření. A pro ty nejmenší nechyběla divadelní pohádka o prasátkách.

Prohlédněte si, jak to tady vypadalo:

Fotogalerie
20 fotografií