Jaroslav Vožniak byl českým tvůrcem nelehké doby. Narodil se totiž ve třicátých letech 20. století. Dětství prožil v protektorátním čase pod tíhou válečných let, dospíval v době tvrdého nástupu totalitní moci. A to se také odráží na značné agresivitě jeho děl.

V Muzeu Kampa tak můžete zhlédnout nejrůznější jeho díla vycházející z pop-artu a surrealismu. Pro návštěvníky jsou pak nejzajímavější jeho asambláže. „Moc se mi líbí, jak upevňuje na obrazy nejrůznější neslušitelné předměty. Člověk je pak nucen sledovat obraz i několik desítek minut, aby jej pochopil,“ hodnotila výstavu návštěvnice Karolína.

Video
Video se připravuje ...

Jaroslav Vožniak v museu Kampa Eva Fornálová

Ačkoli jsou tady k vidění i díla, která doposud nebyla vystavována, neočekávejte celoživotní sbírku autora. „Tato výstava si neklade za cíl představit práci Jaroslava Vožniaka v celé jeho šíři. Vzhledem k autorově neuvěřitelné pracovitosti a poměrně široké sběratelské obci, která se nachází částečně i v zahraničí, to dosud nebylo možné,“ prozradila kurátorka Petra Patlejchová.

Asambláž

Asambláž je výtvarná technika, která dává obrazu třetí rozměr. Narozdíl od koláže se liší tím, že je třírozměrná. Plocha tak není zpracována pouze malířsky. Umělci tedy vytváří koláž z nejrůznějších předmětů, které vystupují do prostoru. 

Ochutnávka z výstavy:

Fotogalerie
17 fotografií