Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šéf CIA ukázal na Rusy: Zkusí ovlivnit kongresové volby dezinformacemi

Autor: ČTK, pk - 
30. ledna 2018
12:10

Rusko se patrně pokusí ovlivnit podzimní kongresové volby ve Spojených státech. Řekl to šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo v rozhovoru s televizí BBC. Rusko se podle něho dezinformačními kampaněmi pokouší zasahovat do voleb v řadě zemí, v USA se však navzdory tomu podaří uspořádat férové hlasování. Podobné riziko prý představuje i Čína.

Americké úřady se dlouhodobě zabývají vyšetřováním ruského vlivu na předloňské prezidentské volby, v nichž se podle některých činitelů tajných služeb Rusové pokoušeli dopomoci k vítězství Trumpa nad Hillary Clintonovou.

Britská televize se v této souvislosti Pompea zeptala, zda se obává ruské snahy ovlivnit i letošní volby nových zákonodárců. „Samozřejmě. Jsem pevně přesvědčen, že se nadále budou pokoušet a učiní tak,“ odpověděl Pompeo.

Americké zpravodajské služby a další úřady však mají podle něho dostatečné možnosti a schopnosti, aby zajistily konání svobodných a férových voleb. „Odpovíme způsobem, který bude dostatečně důrazný, aby jejich vliv na naše volby nebyl velký,“ prohlásil bez dalších podrobností.

Američané budou začátkem listopadu vybírat nové členy Sněmovny reprezentantů a třetinu senátorů. V obou komorách obhajují většinu Trumpovi republikáni.

„Ohrožení voleb představuje i Čína“

Riziko kybernetických útoků se však podle Pompea neomezuje na Rusko, podobné ohrožení představují i Číňané, kteří jsou „velmi aktivní“ a mají mimořádné technologické možnosti.

„Sledujeme velmi přesně zaměřené pokusy o krádeže amerických informací, infiltrace agentů do Spojených států, jsou to lidé, kteří budou pracovat ve prospěch čínské vlády proti Americe,“ dodal šéf CIA.

Donald Trump vystoupil na fóru v Davosu:

11karel11 ( 30. ledna 2018 14:46 )

Jen kydejte hnůj, Rusi jsou Ufoni a ovlivňuji život na Marsu, je to k smíchu.

lisakjirka ( 30. ledna 2018 12:52 )

To už přestává být směšný,někteří rusobijci v USA by měli navštívit urychleně psychiatra. A Číně stačí říct zaplaťte svoje dluhy vůči nám a američané můžou zhasnout

Zobrazit celou diskusi