Nový vůz je již čtvrtým speciálně upraveným v pro potřeby odchytu zvířat. Je vybaven klecí dělitelnou na dvě části pro umístění odchycených zvířat a odděleným prostorem pro svoz mršin. „Vestavbu vozu si strážníci navrhli sami dle praxe v terénu tak, aby plně odpovídala požadavkům na jejich činnost,“ řekl velitel plzeňské městské policie Karel Mach.

 Jeho pořízení bylo vzhledem k opotřebovanosti předchozího auta nutností. Nové vozidlo má lepší průchodnost terénem, což se strážníkům osvědčí v odlehlých a hůře přístupných místech. Kromě prostoru pro převoz až dvou psů je uvnitř přepravka na kočky, přihrádky pro transport plazů a místo na odchytové pomůcky, vodítka i pamlsky.

 „Po dopravní skupině je skupina pro odchyt zvířat nejvytíženější složkou naší městské policie. Oslovují nás i okolní města a obce, abychom odchyty dělali i pro ně, “ uvedl primátor Martin Zrzavecký s tím, že plzeňští strážníci pomáhají se zatoulanými zvířaty i v Chotíkově, Třemošné a ve Starém Plzenci. 

Samotný odchyt provádějí odborně vyškolení strážníci. Ti absolvovali kurz, složili závěrečnou zkoušku a získali osvědčení z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. V Plzni jich jsou dvě desítky.

„Jen v loňském roce provedla skupina 765 úspěšných odchytů. Nejčastěji se jednalo o psy, a to ve více než 450 případech, dále kočky, a výjimkou nebyla domácí a jiná exotická zvířata, jako hadi, ještěři, kozel, morčata a mnohá jiná,“ vypočetl velitel služebny Bory Tomáš Petřík.

Odchycené psy vozí strážníci do Útulku pro zvířata v nouzi, který od letošního roku provozují ve spolupráci s organizacemi Svoboda zvířat a Spolek na ochranu zvířat. Exotická zvířata jsou převážena do zoologické zahrady, městská policie spolupracuje i se Záchrannou stanicí živočichů DESOP v Plzni.

 

Fotogalerie
8 fotografií