Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Urveme vám hlavu, jste páchnoucí kozlové.“ Dvojice gayů prchla po hrozbách a šikaně z Ruska

Autor: Darina Jíchová - 
30. ledna 2018
16:00

Ruské úřady prohlásily manželství homosexuálního páru Jevgenije Vojcechovského a Pavla Stotska za nelegální a poslaly na ně policii. Dvojice denně dostávala výhrůžky smrtí,  úřady jim odpojovaly elektrický proud a internet. Před jejich bytem v Moskvě obcházeli policisté. Muži se ze začátku bránili tím, že jim sňatek, který uzavřeli v Dánsku, po příjezdu potvrdil ruský úředník. Nakonec však ze země ze strachu odjeli, napsal o tom deník The Guardian.

Homosexualita v Rusku není nelegální, země však nikdy nepovolila sňatky gayů. Stotsko se nechal slyšet, že v zákoně narazil na skulinku. Prý se v něm nic neříká o tom, když je sňatek uzavřen za hranicemi, dokonce je v legislativě uvedeno, že stát manželství uzná.

Tak se také stalo, po návratu dvojice jim úředník bez připomínek razítko vydal. Ruský poslanec a zastánce homofobní propagandy Vitalij Milonov ale muže označil za „páchnoucí kozly“ a uvedl, že razítko nemá žádnou platnost.

Útoky na LGBT jsou v Rusku časté

Humanitární organizace bojující za práva LGBT menšiny v Rusku uvedla, že útoků na homosexuály rapidně přibývá. V Čečensku bylo za loňský rok zadrženo několik desítek gayů, mnoho z nich bylo mučeno. Ministerstvo vnitra uvedlo, že razítko, které mužům bylo uděleno, bude anulováno a úředník, který ho vydal, propuštěn. Stotsko a Vojcechovskij musí zaplatit vysokou pokutu, muži jsou obviněni z porušení zákona.

Pasy s razítky potvrzující jejich manželství. Pasy s razítky potvrzující jejich manželství. | reprofoto/facebook

Stotsko, který pracuje jako lékař, napsal na Facebook, že obdržel mnoho výhrůžek. Lidé mu hrozí smrtí. „Urveme ti hlavu,“ napsal mu někdo anonymně. Jeho matce volají a tvrdí jí, že přijde o práci, pokud nepřesvědčí syna, aby se podřídil zákonu.

Ze strachu z Ruska utekli

„Policie jim zatarasila východ z bytu, nikoho k nim nepouštěla, ani rodinu, ani přátele. Rádi bychom jim vyjádřili podporu alespoň touto cestou,“ sdíleli lidé na stránkách ruské LGBT komunity. Igor Kočetov, LGBT aktivista, uvedl, že na radu jejich právníka oba muži odevzdali své pasy, sbalili své věci a opustili zemi. „Byli v nebezpečí. Policie jim řekla, že nic neudělá, pokud se někdo rozhodne jednat a vyplnit své výhrůžky,“ řekl Kočetov. Stotsko i Vojcechovskij se k situaci odmítli vyjádřit.