Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Trump bilancoval. Vyzval ke smíření stran a potírání „zlotřilých režimů“

Autor: ČTK, zzu - 
31. ledna 2018
06:36

Bilanci výsledků prvního roku prezidentského mandátu a výzvu ke společné práci obou parlamentních stran. To nabídl americký prezident Donald Trump jako hlavní sdělení svého poselství o stavu unie, které v úterý večer (ve středu ráno českého času) přednesl z kongresové tribuny. V téměř půldruhahodinovém proslovu šéf Bílého domu hovořil hlavně o domácích problémech. Ostře sledované vyšetřování údajného volebního vměšování Ruska šéf Bílého domu nekomentoval.

Podle Trumpa nastal pro Ameriku „nový okamžik“, vláda pod jeho vedením buduje „bezpečnou, silnou a hrdou“ zemi. Ke spolupráci přitom prezident vyzval obě parlamentní strany. „Dnes večer vás všechny vyzývám, abyste odložili spory a hledali společný jazyk, abyste dosáhli potřebné jednoty ve prospěch lidí, k jejichž službě jste byli zvolení,“ řekl Trump. „Nabízím vstřícnou ruku ke spolupráci členům obou stran, demokratům i republikánům, při ochraně našich občanů jakéhokoli původu, barvy pleti nebo vyznání“, prohlásil.

Modernizace za 30 bilionů korun

Podle serveru Politico je pro Trumpa smířlivý tón politickou nutností, protože pokusy zlákat demokraty pro spolupráci v loňském roce nevyšly. Letos Bílý dům čeká ještě těžší období, protože vláda bude prosazovat svůj program v atmosféře politického boje před listopadovými volbami do Kongresu. Republikáni v nich budou obhajovat většinu v obou parlamentních komorách.

Bilanční projev byl i předzvěstí hlavních iniciativ prezidenta v nynějším roce. „Chci hovořit o budoucnosti, jaká nás čeká. Nás všechny, společně jako jeden tým, jeden lid, jednu americkou rodinu,“ řekl prezident. Důraz Trump klade hlavně na modernizaci infrastruktury, pro níž hodlá Kongres požádat o 1,5 bilionu dolarů (30,5 bilionu korun).

Šéf Bílého domu hovořil o zlepšení zdravotní péče, mimo jiné o možnosti poskytnout nemocným v posledním stádiu choroby přístup k experimentálním lékům neschváleným dosud státním regulátorem. Ubezpečil poslance, že chce dál prosazovat ochranu země před ilegální imigrací s pomocí chystaného „spravedlivého kompromisu“ s demokraty. Zopakoval, že na jihu země vybuduje „velkou zeď“, která zajistí zemi bezpečnost, a že ukončí vízovou loterii a takzvanou řetězovou migraci způsobenou spojováním rodin.

„Vláda nesmí opakovat stejné chyby“

O problémech americké zahraniční politiky se Trump zmínil až ve druhé hodině svého proslovu. Připomněl úspěchy boje s Islámským státem v Sýrii a Iráku a oznámil podpis exekutivního příkazu, jímž ponechává otevřenou věznici v kubánském Guantánamu. Kritizované vězení pro osoby podezřelé z terorismu chtěl Trumpův předchůdce Barack Obama zavřít.

Trump prohlásil, že Kongres by měl zajistit, aby zahraniční finanční pomoc USA „vždy sloužila americkým zájmům a směřovala výhradně k přátelům, nikoli nepřátelům Ameriky“. Příkře odsoudil jaderné ambice Pchjongjangu a řekl, že jeho vláda nebude opakovat staré chyby, které „dostaly Spojené státy do této velmi nebezpečné situace“.

Bezpříkladná síla je podle prezidenta nejjistější obranou proti hrozbám zlotřilých režimů, teroristických skupin a rivalů, jako je Čína nebo Rusko. Tyto dvě země jsou podle Trumpa „výzvou americkým zájmům, americké ekonomice a jejím hodnotám“.

O vyšetřování údajného ruského vměšování do předloňských amerických voleb prezident nehovořil. Vztahům s Moskvou ani se spojenci nevěnoval v poselství významnější pozornost.

senil666 ( 31. ledna 2018 09:20 )

Nebyla to špatná řeč. Trump je nejlepší prezident od Reagana, snížil daně, zrušil regulace, snaží se najít řešení na migraci. Co bychom za takovou vládu u nás dali. Ta naše nás jen buzeruje EET a kontrolním hlášením. http://www.epshark.cz/clanek/308/opomijeny-uspech-trumpa-za-kazdou-1-novou-regulaci- 16-zrusil

Zobrazit celou diskusi