Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

NASA plánuje cestu na Mars. Do simulované mise vybrali i Slovenku

Video se připravuje ...
Autor: mav, TV JOJ - 
31. ledna 2018
19:00

Slovensko má stále větší šanci být součástí posádky prvního letu na Mars. Astronautku Michaelu Musilovou zve na několikaměsíční simulovanou misi NASA. V minulosti byla několikrát členkou, ale i velitelkou mezinárodního týmu, který přežil několik týdnů v nepříznivých podmínkách.

Představa, že v 30. letech tohoto století poletí první lidská posádka na Mars, je stále reálnější. Součástí posádky pravděpodobně bude i slovenská astronautka. Michaela Musilová už má za sebou několik simulovaných misí na Mars. Tentokrát ji však vybrala americká NASA. 

A jelikož si ji z tisíců přihlášených z celého světa vybrala do pětice vyvolených, její šance jsou vysoké. Dosavadní mise, například před rokem, kdy byla i velitelkou mezinárodního týmu, trvaly několik týdnů. Už za několik dní odlétá na Havaj na sopku Mauna Loa, kde bude v simulovaných podmínkách až osm měsíců. 

Video  Na Mars by mohla letět i jedna Slovenka.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Budeme izolováni od světa v domcích o průměru 11 metrů,“ vysvětluje Michaela. Tísnit se v něm bude s dalšími dvěma Australankami, jedním Britem a jedním Korejcem. I když jde o misi NASA, žádného Američana nevybrali. Jídlo si budou připravovat sami a také pěstovat nějakou zeleninu, aby si zpestřili nevábnou stravu. Většina jídla bude jen sušené astronautské jídlo.“ 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi