Sběratelství aut zdělil po tatínkovi Aloisovi, který byl legendárním prodejcem Škodovek ze Zlína.  „V roce 55, kdy jsem se narodil, měl můj otec ve stodole už dva veterány a jeden podvozek,“ vypráví Ladislav Samohýl.

Sám přiznává, že se ani tehdy nedalo nevydat ve šlépějích svého otce. „Jelikož jsem v tom žil a vyrůstal, bylo automatickou povinností, abych v tom pokračoval,“ říká s úsměvem vášnivý sběratel, který má dnes doma přes 300 historických vozů a 150 motorek.

Lásku k veteránům měla i jeho maminka. „Ta tomu vždy fandila. Když jsme měli v dílně řemeslníky, tak nás zásobovala a starala se o nás,“ vzpomíná, jak dětství strávil s tátou v dílně.

Teď má svou vlastní rodinu, ženu i děti. Žena jej podporuje stejně tak jako kdysi maminka, i když se čas od času ozve, že už je toho příliš. Z dětí se k autům dostal prozatím jen syn, který jezdí autocross.

Video
Video se připravuje ...

Ladislav Samohýl představuje výstavu „V zajetí Mercedes-Benz“ Eva Fornálová

Tento koníček ale není jen o chlubení, jak by se mohlo zdát. „Ta auta mají příběhy, které mě na tom tolik lákají. Bez nich by to auto nebylo tak zajímavé,“ prozradil Samohýl, co ho láká na sběratelství.

Auta s příběhem

Za pár dní bude Ladislavovi už 63 let. Otěže zatím předávat nehodlá, ve sbírání a objevování unikátních vozů bude pokračovat dál. Jeho muzeum objevíte až ve Zlíně, část sbírky ale v současné době vystavuje v Praze v obchodním centru Arkády Pankrác. K vidění je až do 25. února 21 mercedesů z celkových 23, které Ladislav vlastní. Poté poputují na výstavu do Brna a následně do Bratislavy.

A pokud vás stejně tak jako vášnivého sběratele zajímají příběhy, objevíte tady například rezervní vůz prezidenta Masaryka i automobil Mercedes-Benz 500K Roadster, kterým jezdil zastupující říšský protektor protektorátu Čechy a Morava Reinhard Heydrich a říšský ministr kultury a sportu Adolf Hünhlein.

Kdy? Do neděle 25. února
Kde? Arkády Pankrác
Vstupné? žádné

Malá ochutnávka z výstavy:

Fotogalerie
21 fotografií