Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin žehlí dopingovou aféru. Ruským sportovcům slíbil vlastní zimní hry

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. února 2018
21:25

Ruský prezident Vladimir Putin se omluvil ruským sportovcům, že je vláda nedokázala lépe ochránit před důsledky dopingové aféry. Šéf Kremlu to řekl při včerejším setkání s členy výpravy, jež bude pod olympijskou vlajkou startovat na únorových hrách v Pchjongčchangu. Všem ruským sportovcům také slíbil, že pro ně vláda uspořádá zvláštní zimní hry v Soči.

„Víme, jak je složité dosáhnout ve sportu vítězství. A je to dvakrát složitější, když se sport míchá s určitými záležitostmi, které k němu nepatří. Promiňte, že jsme vás před tím nedokázali ochránit,“ řekl Putin sportovcům.

Prezidentova omluva a slib

Putin měl sportovcům na společném setkání také slíbit, že jim uspořádá „ruské zimní hry“, které se odehrají na sportovištích v olympijském areálu v Soči. Soutěží se zúčastní sportovci, kteří byli pozváni na olympiádu do Pchjongčchangu, ale i ti, které olympijský výbor neshledal „čistými“ a účast v Jižní Koreji jim nepovolil.

Putin slíbil atletům ruské zimní hry. Putin slíbil atletům ruské zimní hry. | ČTK

Rusko bylo kvůli dopingovému skandálu na ZOH v Soči 2014 z her v Pchjongčchangu vyloučeno. Mezinárodní olympijský výbor však pozval 169 prověřených a „čistých“ sportovců, kteří budou moci v Koreji startovat jako neutrální „olympijští sportovci z Ruska“ (OAR). Nebudou smět nosit státní symboly a v případě vítězství se jim nebude hrát ruská hymna.

„Přeji vám, abyste nemysleli na to, co doprovázelo vaši přípravu na tyto hry. Soustřeďte se na soutěže, při nichž vás budou sledovat stovky tisíc a miliony fanoušků, kteří vás milují a doufají, že vyhrajete,“ uvedl Putin.

Akce plná patriotismu

I když se sportovci setkání s prezidentem zúčastnili oblečeni ve schválených teplákových soupravách bez ruských symbolů, akce byla plná patriotických gest. Hvězdy hokejového týmu Pavel Dacjuk a Ilja Kovalčuk darovali Putinovi dres s podpisy členů mužstva a sloganem „Rusko v mém srdci“.

Někteří sportovci si své „neutrální“ bundy rozepnuli, aby byla vidět ruská trikolora. Olympijských her v Pchjongčchangu by se mělo zúčastnit 168 ruských sportovců, neboť rychlobruslařka Olga Grafová pozvání na protest odmítla.

Lucio1 ( 1. února 2018 21:56 )

Tak trochu mě to připomíná staré časy., Hry dobré vůle..Tenkrát jsem ale věděl, o co v té politické hře jde, tady jsem trochu mimo...

Zobrazit celou diskusi