Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Firmám se nechce platit, tak dovezou Ukrajince, zuří odbory. Vláda dá „víza“ tisícům cizinců

Autor: mah, ČTK - 
4. února 2018
05:02

Česko bude přijímat dvakrát více pracovníků z Ukrajiny. Ve středu o tom na návrh ministerstva zahraničních věcí rozhodla vláda. Vyšla tak vstříc zaměstnavatelům, kteří si dlouhodobě stěžují na nedostatek zaměstnanců. Česká republika bude vydávat o 10 tisíc více pracovních karet v takzvaném režimu Ukrajina. Na tom se již při svém jmenování domluvil ministr Martin Stropnický s premiérem Andrejem Babišem (oba ANO). Oznámení ovšem rozhořčilo šéfa odborářů Josefa Středulu.

„Na návrh ministerstva zahraničních věcí České republiky dnes vláda rozhodla o navýšení zaměstnaneckých karet pro pracovníky z Ukrajiny z 9600 na 19600. Model cílené pracovní migrace se v menší míře dotkne i pracovníků z Mongolska a Filipín,“ oznámil Stropnický na sociální síti Twitter.

Hovořil o rozšíření takzvaného režimu Ukrajina. Ten od léta 2016 umožňuje firmám, které mají dlouhodobě problém obsadit volné pozice, najmutí pracovníků z Ukrajiny a rychlejší vyřízení všech náležitostí. Firmy si ovšem pracovníky na Ukrajině musí přímo najít.

Odbory: Proč s námi nikdo nejednal?

To se ovšem nelíbí šéfovi Českomoravské konfederace odborových svazů Josefu Středulovi. „Proč takové věci neprojednáváte s odbory?“ reagoval na oznámení na Twitteru. Odboráři totiž proti dovážení pracovních sil z Ukrajiny dlouhodobě brojí. Již při zavádění speciálního režimu varovali, že podle nich jde o dovážení levné pracovní síly na pozice, které by s vyšším platem mohli zastávat i čeští pracovníci.

Odboráři také dlouhodobě tvrdí, že současný vysoký počet volných míst by mohli zaplnit lidé, kteří jsou v současnosti v evidenci Úřadu práce. Zástupce podnikatelů pak odboráři dlouhodobě obviňují z toho, že na některé pozice dávají přes Úřad práce nabídky za nesmyslně nízké mzdy, jejichž jediným cílem je získat nárok na zaměstnání levnějšího zahraničního pracovníka.

Tyto obavy přitom Stropnický odmítl. „Nejde o dumpingové náklady, jsou placeni v rámci mzdového mediánu,“ uvedl ministr k cizincům po středečním jednání vlády. 

Svaz průmyslu: Jediný, kdo nechce jednat, jsou odbory

Středulovo rozhořčení nenechalo chladným viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy České Republiky Jana Rafaje. Ten odborářskému bossovi připomněl, že celá záležitost měla být několikrát projednávána na Tripartitě. „Odboráři nechtějí nic, zaměstnavatelé úměrné navýšení s regulovanými podmínkami,“ obvinil pro změnu Středulu, že jediným, kdo o novém programu nechce jednat, jsou právě odbory.

Se současným stavem režimu Ukrajina ovšem nejsou spokojení ani samotní zaměstnavatelé. Jak SPČR, tak Hospodářská komora České republiky program dlouhodobě kritizují. Vadí jim zejména to, že ministerstvu zahraničí se dlouhodobě nedaří plnit kapacity zastupitelských úřadů tak, aby byly žádosti vyřizovány dostatečně rychle.

Ministerstvo zvýší kapacity úřadů

Ministerstvo proto chce zvýšit počet zaměstnanců na zastupitelském úřadě ve Lvově, aby bylo možné na 20 tisíc žádostí o práci v Česku vyřizovat rychleji. V současnosti totiž vyřízení jedné žádosti zabere až sedm měsíců, což často vede k tomu, že vytipovaní zájemci o práci ztratí zájem.

„Pro české zaměstnavatele jsou současné lhůty velkým problémem. Hospodářská komora na ministerstvech vnitra a zahraničních věcí rychlejší nábor zahraničních pracovníků aktivně iniciovala a jsem velice ráda, že se to podařilo,“ komentovala rozhodnutí ministerstva o navýšení kapacit viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.

Na urychlení přijímání pracovníků z Ukrajiny se přitom Stropnický, jako nástupce Lubomíra Zaorálka na pozici ministra zahraničí, dohodl s premiérem Andrejem Babišem už v prosinci, když nastupoval do funkce. Sám Babiš o možném navýšení celkového počtu hovořil už jako ministr financí v minulé vládě.

sores ( 4. února 2018 16:45 )

Ať platí pořádné platy a nebude nouze o lidi!!! každý se chce mít dobře. Raději k nám přijde cizí verbeš než slušně zaplatit čechům, to je bordel a hnus.

ivanak ( 4. února 2018 15:32 )

informatik:Nevím,proč máte tendenci můj příspěvek tímto způsobem komentovat.Navyjadřovala jsem se sprostě,jen jsem napsala co skutečně vím.A můj syn nepracuje v Agrofertu.Ale na Ústecku opravdu výběr není a když chce člověk pracovat,tak musí i do jiného oboru,než je ten jeho.Nic o mě nevíte,ale hned jste sprostej.

19jirka74 ( 4. února 2018 14:48 )

Taky Babiš potřebuje levné lidi do svého potravinářského holdingu.Před volbami toho nakecají ale jde jim hlavně o svůj zisk!!!

ivanak ( 4. února 2018 13:30 )

Toto je ale pravda,syn v jedné takové firmě dělá za málo a stále nemají lidi.Než by těm stávajícím zaměstnancům přidali,raději natahaj ty,kteří budou ještě za tu almužnu vděčni.A to,že vláda stále zvyšuje minimální mzdu jim nepřinese nic,protože jim zase nedají tak velké osobní ohodnocení a jsou pořád tam,kde byli.

Medas-x ( 4. února 2018 12:32 )

Přesně tak. Lidé nebudou mít na bydlení, na jídlo. To že firmy nemůžou sehnat lidi je o mzdě a přístupu k lidem. Není zapotřebí dovážet zahraničního dělníka, spíše je zapotřebí je odesílat pozvolna domů. Něco jako odsun sovětských vojsk . Není příjem jako plat. Zahraniční dělník má za nižší příjem u nás ve své zemi mnohonásobně vyšší plat a může si mnohem lépe žít než Čech za vyšší příjem než tento dělník u nás. A na to bychom neměli zapomínat.

Zobrazit celou diskusi