Botanická zahrada zahájila dlouhodobý projekt, který návštěvníkům přiblíží všechny vůně světa, kterými vládne říše rostlin. Vonná stezka začala svou pouť ve skleníku Fata Morgana, kde se nachází první zastavení. Při slunovratu roku 2016 tu zaměstnanci zahrady společně s odbornicí na vůně Petrou Hlavatou vytvořili parfém, který se skládá z květů, semen, kůr, listů a dřev tropických bylin a dřevin.

„Tento parfém se poté zakopal na půl roku pod zem v expozici nížinného lesa, kde nasával atmosféru, získával informace o místě a zrál. Jeho část doteď visí ve speciálním měděném kotli přímo ve skleníku. Po ukončení procesu zrání byl z parfému odebrán vzorek, který jsme předali laboratoři, aby podle něj vyrobila přesně takový parfém. Ten zároveň musí splňovat všechny hygienické předpisy. Tak vznikla vůně Fata Morgana No. 1,“ popsala proces tisková mluvčí zahrady Klára Hrdá.

Tajná receptura

Ve skleníku se zároveň nachází vonný panel, u kterého si mohou návštěvníci přivonět k celkem devíti přísadám, které jsou součástí finálního parfému. Hlavními dvěma složkami jsou květy kanangy vonné, jejichž vůně se označuje názvem „ylang-ylang“, a citronová tráva. Právě ta dává navzdory výrazné intenzitě výsledného parfému celkovému dojmu neodmyslitelnou svěžest.

Vonný panel prozrazuje některé z vůní, ze kterých se parfém skládá.
Autor: Daniel Vitouš

Mezi další složky parfému patří například vanilka, skořice, kardamom, hřebíček nebo zázvor. Zmiňovaný vonný panel vám ale přesný návod na vytvoření parfému nepředá: finální produkt se totiž skládá z celkem 21 přísad, z nichž některé jsou tajné. Tím parfém získává na své unikátnosti.

Vonná stezka vykročí ven

Ve skleníku Fata Morgana Vonná stezka nezůstane. Botanická zahrada má v následujících měsících a letech v plánu postupně tento projekt rozšiřovat, nakonec by se měl nacházet na sedmi stanovištích. Mezi ty budou patřit expozice Rozárium, Svatojánské byliny, Biblické rostliny, Svatá Klára, Japonská zahrada a Strom vůní na vinici. O luxusní čichové vjemy na půdě pražské botanické zahrady tak určitě nebude nouze.

Poslechněte si informace od mluvčí zahrady Kláry Hrdé:

Fotogalerie
16 fotografií