Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi se budou opíjet, i kdyby na chleba nebylo. V útratách za alkohol jsou rekordmani

Autor: bud - 
5. února 2018
05:17

Češi patří v Evropě k těm, kteří nejvíce utrácejí za alkohol. Alespoň pokud jde o poměr těchto útrat ke všem výdajům domácností. Zatímco průměrně jde o 1,6 procent, v případě Česka je to více než dvojnásobek. Za poslední rok tento poměr v tuzemských domácnostech narostl o 0,4 procenta, což je nejvíce mezi všemi srovnávanými státy.

Každá 27. koruna, kterou Češi utratí, míří na alkohol. Česko tak patří mezi pět zemí v EU, které za alkohol utratí více než 3 procenta ročního rozpočtu domácností. Nejvíce utrácejí v Estonsku (5,6 %), Litvě (4,2 %), Lotyšsku (4,8 %). Nejméně naproti tomu utrácejí Španělé (0,8 %) a Řekové (0,9 %). Vyplývá to z aktuálního průzkumu Eurostatu.

Podle průzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pije nejméně každý druhý den alkohol téměř 14 procent lidí. Muži vypijí průměrně deset litrů čistého alkoholu ročně, ženy 3,7 litru. Nadměrnou dávku alkoholu, za kterou odborníci považují více než tři až čtyři piva nebo půl litru vína, pije týdně nebo častěji pětina dospělých mužů a pět procent žen.

Video  Jak se odbourává alkohol  - CNC
Video se připravuje ...

„Lidé, kteří problémově užívají alkohol, také často kouří, proto jsou jejich zdravotní důsledky závažnější,“ uvedl v této souvislosti Ladislav Czémy z Centra podpory veřejného zdraví SZÚ. Opatření, která jsou v Česku přijímána na snižování škod způsobených konzumací alkoholu, jsou podle něj málo účinná.

Video  Redaktorka Blesku se pokusila vypít půl litru piva  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Rekordmani v pití piva

Češi jsou v Evropě rekordmany, pokud jde o pití piva. Celkem se tady spotřebuje 143 litrů „na hlavu“ ročně, což je o třetinu více než v Německu a Rakousku, tedy ve státech, které jsou v žebříčku na druhém a třetím místě. Pravidelně v Česku pije pivo 88 procent mužů a 57 procent žen. Za toto pivní prvenství se dlouhodobě část Čechů velmi stydí.

 

Video  Jak se točí hnusný pivo a jak dobrý  - Adam Jaroš, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Lucio1 ( 5. února 2018 20:06 )

No je vidět, jak chlastání prospívá, Španělsko a Řecko jsou v řiti...

prycsnima ( 5. února 2018 18:25 )

Debilním stále vožralejm se lépe vládne.Podle toho to taky vypadá.😀😁😂

ohrazenice ( 5. února 2018 17:55 )

Fekál Blesk lže jako když Rudé Právo tiskne. Jsem důchodce sice na malém městě ale přehled mám. Hospody jsou skoro prázdné protože je velká drahota. Lidé dávají přednost autu a když si dají pivo tak doma lahvové. Zákaz cigaret na to nemá vliv. Je draho a bude hůře. U nás bylo před 89 20 hospod a máme jich polovinu. Na náměstí a blízkém okolí bylo 7 hospod a jsou 2. To jsou fakta a ne lži fekálu Blesk.

agfor ( 5. února 2018 15:01 )

20 či 30 kousků denně není opíjení, je to solidní oběd. Pravda, čím dál tím dražší. Jiné to bylo, když stál půllitr 1,70 Kčs, než když dneska dáte 35 Kč(inflačních) za 4 mrňavá decka.

ivoadler ( 5. února 2018 13:03 )

Piju pivo z tanku a jím bedrník. Proto jsem tak zdravý. Alkohol v malých dávkách neškodí, naopak, je zdraví prospěšný.

Zobrazit celou diskusi