K nehodě došlo 3. srpna 2017 kolem 11. hodiny dopoledne na křižovatce ulic Štúrova a Zálesí. Do policejní dodávky narazilo zezadu služební nákladní vozidlo, což způsobilo řetězec dalších srážek. Při nehodě se zranilo osm policistů a žena, jež řídila osobní auto. 

Řidič nákladního vozidla, které policie používá například pro převoz zadržených osob, hned po nehodě uvedl, že auto nebrzdilo, a proto nebylo možné ho včas zastavit. „Z tohoto důvodu přibral vyšetřovatel GIBS znalce z oboru, který ale později ve své zprávě konstatoval, že nákladní vozidlo bylo v dobrém technickém stavu a bylo způsobilé zastavit,“ informoval Ivo Mitáček z kanceláře ředitele GIBS v tiskové zprávě. Z kamerových záznamů vyplynulo, že řidič vůbec nebrzdil.

Zlom v případu

Zlom v případu přinesla až událost, jež se odehrála o dva měsíce později. Policista, jenž nákladní vůz řídil, měl totiž incident během řízení služebního auta. „Podstatou bylo, že u něho nastala krátkodobá zdravotní komplikace, která způsobila výpadek vnímání a soustředění. Policista proto prošel důkladným a specializovaným lékařským vyšetřením, které odhalilo příčinu zdravotních komplikací,“ vysvětlil Mitáček.

Soudní znalec následně potvrdil, že muž v době dopravní nehody trpěl krátkodobými epileptickými záchvaty. Ty nejspíše zavinily jeho indispozici při řízení. „Vyšetřovatel tak v těchto dnech dospěl k závěru, že dopravní nehodu způsobilo policejní vozidlo v barevném provedení PČR, ale nebylo prokázáno, že by za způsobení dopravní nehody byl odpovědný řidič tohoto vozidla,“ dodal Mitáček. 

Inspekce proto navrhla ukončit prověřování a řidiče netrestat, protože se nedopustil trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Poslední slovo bude mít Policie České republiky.