„Jsem v městě Pramaggorie. Počasí je zde nezdravé, samá mlha a mokro, snad zde ani sucho nebude, jsem několik dní marod. Nežere mě pes – totiž můj ničemný žaludek… Dnes jsem opět získal slepici a několik litrů vína. Nějaké prášky už pro tebe mám, jak jen bude příležitost, tak ti krejcárky pošlu,“ píše Jindřich Zelenka v dopise starém 100 let, z 9. února roku 1918, své ženě domů.

„Jsem přímo u letiště a vše se mně tu zakazuje… Obyvatelé jsou zajatí Italové, zkrátka poměry hrozné… No, strach nemám, doufám, že zde věčně nebudu a že snad brzy bude konec. V noci je hrozná dělopalba, až se okna třesou,“ lze se dále dočíst z jednoho dopisu, který je na výstavě možné přečíst.

Video
Video se připravuje ...

Prostory výstavy První světová válka objektivem Jindřicha Zelenky David Zima

Ze života Jindřicha Zelenky

Jindřich Zelenka je považován za průkopníka reportážní fotografie počátku 20. století. Narodil se 23. ledna 1887 v Nuslích, svému řemeslu se vyučil ve fotoateliéru Rudolfa Brunera-Dvořáka, který mimo jiné také fotografoval Františka Ferdinanda D’Este. Po vyhlášení první světové války se Zelenka nechal naverbovat do armády a stal se vojenským fotografem u vzduchoplavců.

„Odkroutil“ si celou válku, během které prošel Maďarskem, Rakouskem, Rumunskem i Itálií. Po válce si založil v Královské ulici v Karlíně vlastní ateliér, který v roce 1958 zrušil komunistický režim. Zelenka zemřel rok poté, co o svou živnost a celoživotní pracovní náplň i vášeň přišel, ve věku 72 let.

Výstava

V prostorách prvního patra Libeňského zámku je v současných dnech k vidění výstava jeho reportážních fotografií z první světové války. V rakousko-uherské armádě působil coby vojenský fotograf celé čtyři válečné roky.

K vidění tak jsou především nejrůznější vojenské fotografie, které zachycují život v zázemí, v zákopech, v polních lazaretech, ale také ve vzduchu. Zelenka totiž působil u vzduchoplavců. Návštěvníky také potěší kopie oficiálních dokumentů nebo přepisů z osobní korespondence Zelenky, ve které popisuje dění na frontě.

Stojí za vidění více než jednou

„Na základě vystavených fotografií konstatuji, že výstava je velmi zajímaváUrčitě se sem přijdu podívat ještě jednou, a ne sám,“ svěřil se s dojmy pedagog Oldřich Tuháček (83). 

„Výstava je poutavá tím, že prezentuje pana Zelenku coby průkopníka reportážní fotografie, navíc z války. Pouštět filmy o první světové válce je sice dnes poučné, ale když člověk nahlédne na tu válku pohledem člověka, který ji prošel, to je něco nesrovnatelného,“ objasňuje pan Tuháček.

 

Kdy: do 1. března 
Otevírací doba: Pondělí a středa 8–18 hodin, úterý a čtvrtek 8–15:30 hodin,  pátek 8–15 hodin
Kde: Libeňský zámek, Zenklova 1/35, Praha 8 – Libeň
Za kolik: Vstup volný

O významné bitvě u Sokolova čtěte zde >>>

Fotogalerie
18 fotografií