„Vytvořím pro tu lokalitu celistvou plastiku, teď vybírám kámen, žulu, do které pak jednotlivé Grimasy vsadím,“ popsal Lukáš Řezníček. Dílo umístí do zeleně naproti soše J. K. Tyla, u které Grimasy byly zpočátku.

„Ještě jsem upravil jednu stopu u synagogy, zapustil jsem ji do roviny se zemí, aby nevyčnívala,“ dodal Řezníček. Je to kvůli tomu, aby o plastiku na chodníku někdo nezakopnul. Ruce na obrubníku u katedrály sv. Bartoloměje zůstanou v nezměněné podobě.

Právě ruce u katedrály, nazvané Symbol naděje, autor nainstaloval koncem loňského listopadu na obrubník u známé hlavičky andělíčka. „Chodí k němu lidé, aby jim splnil přání. Ruce, které se objevují ve spáře, symbolizují tu naději, kterou jim dává,“ vysvětlil Řezníček.

Začátkem letošního roku pak přibyly Grimasy u Velkého divadla a Stopy u Velké synagogy. „Jsou to otisky chodidel autorovy ženy a dcerky. „Chtěl jsem připomenout výročí transportu židovských obyvatel do Terezína v lednu 1942,“ vysvětlil umělec s tím, že u ostatních plastik žádná časová symbolika není. Dílka autor nainstaloval anonymně, přihlásil se k nim koncem ledna.

Fotogalerie
38 fotografií