Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Švédská ministryně se „obula“ do Číny. Naštvalo ji zadržení nakladatele

Autor: ČTK - 
6. února 2018
18:45

Čína v úterý potvrdila, že zadržuje hongkongského nakladatele Gui Minhaie, který má také švédské občanství. O jeho zatčení čínskými policisty v civilu během cesty vlakem do Pekingu informovala před dvěma týdny jeho dcera. Švédsko v pondělí zadržování svého občana ostře odsoudilo.

Gui Minhai byl jedním z pěti hongkongských nakladatelů a knihkupců, kteří zmizeli na přelomu let 2015 a 2016. Později se všichni objevili ve vazbě v pevninské Číně.

Jejich případy vyvolaly v Hongkongu obavy, že čínské úřady porušují právní nezávislost této bývalé britské kolonie, jež se roku 1997 vrátila pod čínskou správu a má vysokou míru autonomie.

Švédsko jednání Číny odsoudilo

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová v pondělí v nebývale tvrdém prohlášení zpochybnila dodržování zákonů v Číně. Peking přitom vyzvala, aby okamžitě zveřejnil, kde Guie drží a s jakým obviněním.

„Požadujeme, aby náš občan měl možnost setkat se se švédskými diplomaty a lékaři a aby byl propuštěn a mohl se vrátit ke své dceři a rodině,“ dodala Wallströmová.

Gui Minhai Gui Minhai | reprofoto/twitter

Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang na to reagoval s tím, že švédská vláda vydává „nezodpovědná“ prohlášení. Novinářům pak na pravidelné tiskové konferenci bez dalších podrobností sdělil, že Gui Minhai porušil čínské zákony a je držen ve vazbě.

K propuštění hongkongského nakladatele už dříve vyzvaly Spojené státy a další země. Německý velvyslanec v Číně Michael Clauss prohlásil, že „Švédsko má v tomto případu podporu všech členů Evropské unie“.

Život pod neustálým dohledem

Gui Minhai byl čínskými úřady zadržován už dříve, a to od roku 2015, kdy zmizel během dovolené v Thajsku. Loni v říjnu byl propuštěn a podle dcery Angely žil stále pod policejním dohledem v čínském městě Ning-po. Dcera švédskému rozhlasu řekla, že 20. ledna se vlakem vydal na švédskou ambasádu do Pekingu, kde měl absolvovat lékařské vyšetření poté, co mu byla diagnostikována amyotrofická laterální skleróza.

Guiova dcera uvedla, že do vlaku, kterým otec cestoval z východočínského Ning-po, nastoupila po asi pěti hodinách jízdy desítka policistů v civilu, kteří ho odvedli neznámo kam. Podle listu The New York Times Gui Minhaie doprovázeli na cestě dva švédští diplomaté z konzulátu v Šanghaji.

Práce nakladatele stála svobodu

Gui Minhai vedl nakladatelství Mighty Current, které vydávalo knihy s bulvárním obsahem o vedoucích představitelích čínské komunistické strany. S nakladatelstvím a s ním spojeným knihkupectvím Causeway Bay Books spolupracovali i další čtyři lidé, kteří skončili v letech 2015 a 2016 v čínské vazbě. Knihy prodávané v knihkupectví si často kupovali návštěvníci z pevninské Číny, kde jsou podobné tituly zakázané.

V době svého prvního zatčení Gui Minhai údajně připravoval vydání knihy pojednávající o milostném životě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

makmark ( 7. února 2018 07:20 )

 Gui Minhai vedl nakladatelství Mighty Current, které vydávalo knihy s bulvárním obsahem o vedoucích představitelích čínské komunistické strany... Cemu se divi? Cina si nenechá rozesirat 1,3 miliardy lidi. At to vydava ve Francii jako Charlie Hebdo a cpe se tam, kde multikulti liberalismus vzkveta. Ze pani ministryně nerespektuje mistni politicke klima je tragicke. Pak ti cmoudi si taky ve Sveddku delaji co chteji a dost mozna ty naramky proti znásilnění jsou z hlavy tehle chytrolinky...

Zobrazit celou diskusi