Přesto jsou ruiny budov na rozdíl od ostatních zaniklých vesnic překvapivě zachovalé. „Místo je totiž velmi špatně přístupné. Ostatní osady byly zdemolované, domy na Wunderbachu sice podlehly zubu času a zarostly bujnou vegetací, ale kamenné zdivo je zachovalé,“ popsala znalkyně Šumavy Marie Malá (78). Ta se nedaleko osady narodila a dnes lokalitou provází zájemce o historii.

Loni jsme se tam setkali s filmaři. To bylo překvapení! Nečekali nás a my je také ne. Říkali, že točí seriál Vzteklina. Jednu z členek naší výpravy zrovna bodla vosa a projevila se u ní alergie. Filmaři měli s sebou zdravotníka a ten jí pomohl,“ vzpomínala Marie Malá.

Tu kontaktují i příbuzní původních německých obyvatel. „Vedla jsem tam potomky majitele Harantova mlýna, kteří místo znali jen z vyprávění. Když jsme k ruinám došli, bylo to velmi emotivní. V naprostém tichu se pomodlili a neubránili se slzám, byli velmi dojatí,“ popsala Marie Malá. Právě rezavé převodové kolo Harantova mlýna a kamenné zdi se často v seriálu objevují a dotváří tajemnou kulisu děje.

Wunderbach

Vznik názvu Wunderbach, tedy Zázračný potok, je opředený legendou. V jednom z místních stavení kdysi onemocněl sedlák. Selka se vydala do Rejštejna pro doktora, neměli peníze a tak nesla slepičí vejce. Ta jí cestou spadla do potoka. Zoufalá žena pokračovala v cestě a doufala v zázrak. A u soutoku potoku s Otavou všechna vajíčka našla nerozbitá, voda jí je zázrakem vrátila.

Hrníčky a panenka

Místo pravidelně navštěvuje i jedna Němka, která se na Wunderbachu narodila a žila tam do svých sedmi let. Pak je odsunuli. „Před pár lety se k ruinám vydala i s plánkem, kam její maminka ukryla porcelánové hrníčky a její panenku. A místo opravdu našla, hrníčky i panenka tam čekaly dlouhých 62 let,“ popsala Marie Malá.  

VIDEO: Thriller Vzteklina s Kryštofem Hádkem

Video
Video se připravuje ...

Thriller Vzteklina s Kryštofem Hádkem Česká televize

Fotogalerie
26 fotografií