Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vláda dala zelenou kontroverzní zbraňové směrnici. „Změkčila“ ji výjimkami

Autor: Zuzana Štíchová - 
7. února 2018
15:59

Řadu měsíců diskutovaná evropská směrnice o zbraních prošla ve středu vládou. Česko musí nařízení převzít do národní legislativy do září, obsahuje i problematické zákazy některých poloautomatických zbraní, nebo nové registrace znehodnocených zbraní a jejich historických replik. Česko už proti směrnici podalo žalobu, dotknout by se měla přes 400 tisíc zbraní a milionu zásobníků. Podle ODS by ji neměla země vůbec implementovat. Ministerstvo vnitra se snažilo zařadit do zákona „jen to nejnutnější“.

Zabránit terorismu, to má být podle Evropské unie hlavní důvod směrnice, která se dotkne držitelů zbraní. V Česku se ale proti návrhu, který musí ještě schválit český parlament, vzedmula vlna odporu. Argument je jednoduchý - teroristé legálně držené zbraně nepoužívají.

Zakázány mají být podle EU poloautomatické zbraně upravené z automatických nebo ty, které bez nabití umožní vystřelit více než 21 (krátké zbraně) nebo 11 ran (dlouhé zbraně). Nově se budou muset registrovat také historické repliky, znehodnocené nebo signální zbraně. Nevztahuje se naopak na vzduchovky, airsoftové nebo paintballové zbraně.

O stáhnutí žaloby jsme se zatím nebavili. Teď máme deadline, do kdy musíme směrnici implementovat sankcím vůči České republice. Zdá se to být trochu schizofrenní přístup, ale naše žaloba nebude projednána a nestihli bychom mít rozsudek dříve, než máme ten termín pro implementaci,“ vysvětloval postup ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Ten je totiž zvláštní v tom, že na jedné straně Česko směrnici žaluje, na druhé ji přejímá.

Problematické body, jako třeba zákaz poloautomatických zbraní nebo velkých zásobníků vyřešilo ministerstvo výjimkami i „měkkou“ implementací. „Některé vágní termíny a definice lze vyložit v souladu s ducehm směrnice různým způsobem. V této oblasti jsme se pokoušeli nalézt nejpříhodnější a nejvýhodnější výklad,“ doplnil ministra expert z ministerského odboru bezpečnostní politiky Jan Bartošek.

Ten také poukázal na to, že Evropský soudní dvůr sice nestihne rozhodnout o české žalobě do termínu implementace, ale může rozhodnout o předběžném opatření. To by už konečný výrok mohlo naznačit. Podle Bartoška bude tou dobou novela zřejmě v Poslanecké sněmovně. Pokud by Česko směrnici nepřejalo hrozily by mu až stamilionové sankce. Komise chce totiž vůči laxnosti států přitvrdit.

Zbrojní průkazy jen na pět let a nové kategorie zbraní

Novela zákona, která prošla vládou a směrnici by měla uvést do české legislativy, také počítá s tím, že vzniknou dvě nové kategorie zbraní a zkrátí se doba platnosti zbrojních průkazů. V zemi bylo v polovině loňského roku přes 301 tisíc držitelů zbrojních průkazů, u kterých bylo přes 819 tisíc zbraní podléhajících registraci podle současných zákonů.

ODS se schválením zákona nesouhlasí. „Trváme na tom, že Česká republika by neměla odzbrojovací směrnici implementovat, a to i za cenu sankcí. Zároveň připomínáme, že nebylo dosud rozhodnuto v probíhající žalobě ČR u Soudního dvora EU na tuto normu, a že její osud je tedy stále nejistý. Jsme proto připraveni v nadcházejícím legislativním procesu učinit vše pro to, aby tato novela byla zamítnuta,“ uvedla v tiskovém prohlášení poslankyně Jana Černochová (ODS).

Nezadat ( 8. února 2018 14:46 )

Minžo schaluj miho kara.

zadnice ( 7. února 2018 15:06 )

Didkuze o "oblíbenosti" romů samozřejmě neotevřena!!! Romy označilo jako nesympatické 75 procent lidí napříč téměř všemi věkovými skupinami, jak uvádí tzv. průzkum, je naprosto nepravdivé. Ve skutečnosti jsou procenta mnohem vyšší!!!

gabreta ( 7. února 2018 12:47 )

Tak zbrojáky měli platnost pět let. Změnili to na deset let a zase se bude platnost krátit na pět let! Kocourkov. Náš zákon byl nejlepší v celý posr*aný EU. A místo aby na něj přistoupil zbytek, když měli uzákoněnej zmetek, tak udělají zmetek i u nás!! Nejspíš Brusel dostal strach z toho, že se lisi začnou účině bránit proti umouněncům a padnul by jim výhodnej kšeft!!

pfoto1 ( 7. února 2018 12:12 )

To je hezké, že si můžeme na Blesku o implementaci směrnice alespoň podiskutovat, než nám ji bez ohledu na náš názor nařídí. To u předchozího článku na Blesku o "cikánském holohoaxu" raději o názor lidí ani nestojí....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa