Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drahošův dezinformační stín Soros: Daroval miliony na kampaň proti brexitu

Autor: Darina Jíchová - 
9. února 2018
10:31

Americký miliardář a finančník George Soros (87), jehož jméno se objevilo i během prezidentských voleb v Česku, kdy ho dezinformační weby spojovaly s Jiřím Drahošem, daroval 11 milionu korun na kampaň proti brexitu. Skrze nadaci Best for Britain prý celé hnutí také financuje. Jeho vklad potvrdil i bývalý ministr a ředitel nadace Mark Malloch-Brown: „Skrze svou nadaci už Soros na kampaň proti brexitu věnoval několik milionů.“ 

Probrexitový deník Daily Telegraph uvedl, že Soros doufá, že se mu podaří „obrátit“ Británii a zvrátit brexit a udržet zemi v Evropské unii. Podle novinářů nadace na konec měsíce plánuje reklamní kampaň, díky které chce přesvědčit občany, aby změnili své rozhodnutí z června 2016, kdy si odhlasovali brexit, a zůstali v Unii.

Má Británie stále šanci zůstat v EU?

Malloch-Brown jejich jednání považuje za smysluplné. „Členové vlády by měli mít možnost přemýšlet o všech možnostech,“ řekl. „Lidé jsou stále frustrovaní, spousta poslanců je pro zachování členství v EU. Poslední dohady byly pouze o měkkém a tvrdém brexitu, ale možnost ne-brexitu je stále aktuální,“ dodal.

Soros je trnem v oku všem nacionalistům od Kremlu až po jeho rodné Maďarsko. Ani v Británii není zrovna populární, zvláště kvůli tomu, že se mu podařilo vydělat na Černé středě v roce 1992, když musela Británie stáhnout libru z Evropského mechanismu směnných kurzů.

Protest proti brexitu Protest proti brexitu | Reuters

Soros promluvil na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, ve své řeči se nechal slyšet, že premiérka Theresa Mayová dlouho u moci nevydrží a že si Britové zatím neuvědomují, jak tvrdý dopad bude mít brexit na ekonomiku. „Současná ekonomická situace není tak špatná, jak se předpokládalo. To lidem dává naději, tu jim brexit a následná inflace brzy vezmou,“ řekl Soros.

Probrexitový tisk se pustil do Sorose

„Hraje si na boha,“ ozývá se často na Sorosovu adresu. I on sám sebe tak několikrát popsal. „Řeknu to zcela jasně. Vždycky jsem se tak nějak považoval za boha. Svět jsem si utvořil k obrazu svému. Ano skutečnost se opravdu podobá mému snu,“ napsal o sobě ve svých memoárech Alchymie financí. To částečně vysvětluje, proč se na sklonku života rozhodl zasahovat do světové politiky.

Jeho posledním počinem je financování protibrexitové kampaně, za kterou si vysloužil kritiku všech médií, která se jasně staví za odchod Velké Británie z Evropské unie. Jeho jednání je pro mnohé Brity dost ironické, zvláště proto, že vydělal na tom, že „zboural Starou dámu“- spekulacemi srazil kurz libry a téměř zdecimoval centrální banku Británie, Bank of England.

Vláda je v klidu

S největší kritikou vystoupil probrexitový deník Daily Telegraph. Nelíbí se jim, že peníze na kampaň, kterou vede organizace Best for Britain, jdou ze Sorosova fondu Open Society Fund. The Telegraph jejich strategii popsal jako „guerillovou marketingovou kampaň“, jejímž úkolem je získat podporu sponzorů Toryů, „zatlačit na zákonodárce“ a tím podrýt autoritu britské premiérky Mayové. Kampaň má být zahájena v únoru a trvat bude do přelomu června a července.

Best for Britain se zaměří zvláště na mladé lidi a ideálem by pro ně bylo další referendum nebo předčasné volby. Vláda zůstává v klidu, její mluvčí se nechal slyšet, že v zemi figuruje mnoho protibrexitových hnutí a že Best for Britain ani nepatří mezi ta nejsilnější.

Drahoš odmítal, že mu kampaň platil Soros

Před prezidentskými volbami v Česku se objevilo mnoho dezinformací o spojitosti mezi kandidátem Jiřím Drahošem a Sorosem, které ho označovaly za Drahošova poradce a za muže, který financuje jeho kampaň.

Ihned.cz upozornil na status poslance za ČSSD Jaroslava Foldyny z Facebooku, který už před prvním kolem prezidentských voleb napsal: „Volíte-li Drahoše, zvolíte si Sorose.“ Svůj příspěvek však později smazal. Spojování Drahoše se Sorosem se však objevovalo dál – na různých dezinformačních webech.

„Je celkem jasné, že jsou tady snahy o dezinformace. Třeba to, že nás financují pánové Soros a Schwarzenberg. Nesmysly o mém vztahu s StB se šíří na sociálních sítích a na internetu od června loňského roku,“ upozorňoval pro Seznam Zprávy Drahoš a spojení se Sorosem odmítal.

Spojitost Drahoše se Sorosem se v minulosti objevila kvůli vysoké škole George Sorose, kterou nechtěli Maďaři v čele s premiérem Viktorem Orbánem, zatímco čeští akademici včetně bývalého šéfa Akademie věd ČR upozorňovali i na variantu možného přesunu Středoevropské univerzity do Česka.

„Navrhuji, aby se Středoevropská univerzita přestěhovala do Prahy. Našla by zde důstojné podmínky, včetně zájmu Akademie věd o spolupráci,“ napsal v dubnu 2017 Drahoš. 

Jak se Soros se svými miliony snaží odvrátit brexit: Více na Info.cz.

zkzkz ( 9. února 2018 18:55 )

zkzkz ( 9. února 2018 18:53 )

brkonos500 ( 9. února 2018 16:24 )

Dej si bacha na hubu, Zeman je Žid, pedofila a šukače osla zaměstnával vědomě na Hradě kde mu chystá trafiku trestu ve Vatikánu.

naidka ( 9. února 2018 15:42 )

Vypadá jako strýček Brady. Skoro bych řekla, že je tam nějaká příbuznost.

hades ( 9. února 2018 15:35 )

Tak tobě by možná pár týdnů školy slušelo.

Zobrazit celou diskusi